Máté, Mirella
12 °C
30 °C

George Bush: Utálom Szaddám Husszeint

2002.09.18. 11:40
Bár idősebb George Bush egykori amerikai elnök nem bánja, hogy 1991-ben a koalíciós csapatok nem fogták el az iraki diktátort, a CNN-nek úgy nyilatkozott, Szaddam Husszein egy "barom, akinek nem lehet hinni."
Nem bánom, hogy 1991-ben a koalíciós csapatok nem vonultak be Bagdadba, hogy elűzzék Szaddám Husszeint, nyilatkozta idősebb George Bush, volt amerikai elnök. Szerinte a koalíció szétesett volna, ha a diktátort is el kellett volna fogniuk. Hozzátette: "Csak abban tévedtem, amiben a többi vezető is: mindnyájan abban reménykedtünk, hogy Husszein eltűnik Irak éléről."

Utólag könnyű okosnak lenni

Az elnök azt mondta, elégedett volt a hadműveletekkel, mert a feladatokat teljesítették, azaz felszabadították Kuvaitot. "Tudom, hogy most mindenki azt mondja majd: miért nem űztük el akkor a diktátort amikor ott voltunk? De ezek az emberek akkor csak hallgattak."

"Husszein egy barom"

Bush azt is kijelentette: "Csak utálatot érzek a szívemben Szaddám Husszein iránt, pedig kevés embert gyűlölök. Nem könnyen utálok meg valakit, de ő egy barom, akinek nem lehet hinni. Rengeteg jóvátehetetlen dolgot művelt, például mérges gázt vetett be saját népe ellen." Id. Bush arról nem nyilatkozott a CNN-nek, hogy milyen tanácsokat adott fiának a diktátorral kapcsolatban.