Natália
1 °C
7 °C

Szaddám feltétel nélkül beengedi az ENSZ embereit

2002.09.17. 06:57
Irak a fokozódó nyomás alatt meghajolva úgy döntött, hogy feltétel nélkül visszafogadja az Egyesült Nemzetek Szervezetének fegyverzetellenőreit. A bagdadi döntést hétfőn este Kofi Annan ENSZ-főtitkár jelentette be. A Fehér Ház kételyeinek adott hangot.
Dan Bartlett, az elnöki hivatal kommunikációs igazgatója szerint Bagdad csak hiú reményeket akar ébreszteni a nemzetközi közösségben szándéka komolyságát illetően. Scott McLellan szóvivő leszögezte, az iraki döntés ellenére változatlanul szükséges, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa új, hatékony határozatban foglalkozzon a Szaddám Huszein jelentette fenyegetéssel. McLellan szerint Irak döntése taktikai jellegű, és azt a célt szolgálja, hogy elkerülje az ENSZ BT határozott fellépését.

Szaddám feltétel nélkül megengedi

"Megerősíthetem, hogy levelet kaptam az iraki hatóságoktól, amelyben értesítettek arról a döntésükről, amely szerint feltétel nélkül megengedik az ellenőrök visszatérését" - jelentette be Kofi Annan, miután találkozott Nadzsi Szabri külügyminiszterrel, aki átadta neki kormánya levelét. A találkozón részt vett Amr Musza, az Arab Liga főtitkára is, akinek a közreműködéséért az ENSZ főtitkára köszönetet mondott. Az iraki külügyminiszter a találkozót követően a sajtó képviselőinek csak annyit mondott, hogy a levél jó hírt tartalmaz, megerősítve azokat a várakozásokat, hogy a bagdadi rezsim engedményekre készül.

A leghatékonyabb mód a leszerelésre

Kofi Annan a levelet továbbította az ENSZ Biztonsági Tanácsa soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária ENSZ-képviselőjének. A levélnek az ENSZ székhelyén közzétett szövege szerint Irak attól a kívánságtól vezérelve hozta meg döntését, hogy befejezzék a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatainak teljesítését, és minden kételyt eloszlassanak azzal kapcsolatban, hogy Iraknak még tömegpusztító fegyverei lehetnek. Irak szerint a döntés az első lépés az átfogó megoldás felé, amelynek magában kell foglalnia az 1990-ben Kuvait elfoglalása után elrendelt szankciók feloldását.

Dan Bartlett nem sokkal az ENSZ-főtitkár bejelentése után kételyeinek adott hangot, szavai szerint több mint egy évtized tapasztalata azt mutatja, hogy nem sokat érnek Szaddám Huszein szavai vagy tettei. "A cél Irak leszerelése" - hangsúlyozta. A kommunikációs igazgató leszögezte: "világossá tettük, hogy mi nem tárgyalunk Szaddám Huszeinnel. Az ENSZ Biztonsági Tanácsával együttműködünk, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb módot célunk elérésére."

Felvillanyozott közösség

Az iraki hajlékonyságnak azóta mutatkoztak a jelei, hogy Szaúd-Arábia bejelentette: az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyása esetén támogatja a katonai erő alkalmazását Irak ellen. A rijádi álláspont hétvégi módosulása lendületet adott az ENSZ-ben az amerikai diplomáciai erőfeszítéseknek, amelyek az elnök csütörtöki felszólalásával indultak meg. Kofi Annan hétfőn azt mondta, hogy Bush elnök beszéde felvillanyozta a nemzetközi közösséget. Az ENSZ ellenőrei 1998-ban hagyták el Irakot, mert munkájuk végképpen lehetetlenné vált. Röviddel azelőtt távoztak, hogy amerikai és brit gépek légi csapásokat mértek Irakra, így büntetve az országot azért, hogy megtagadta az együttműködést az ellenőrökkel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?