Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szaúd-Arábiából indulhat a támadás Irak ellen?

2002.09.16. 11:09
Szaúd-Arábia hozzájárul, hogy az Egyesült Államok Irak elleni hadműveletekre használja szaúdi légibázisait, ha a terveket az ENSZ is jóváhagyja. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 68 százaléka támogatná a háborút.
Szaúd-Arábia nagymértékben megváltoztatta a Bagdad elleni amerikai támadással kapcsolatos eddigi álláspontját. Az ország - amely 1991-es háborúban a szövetséges erők bázisa volt - eddig hevesen ellenezte Irak lerohanását. Fejszál herceg, szaúdi külügyminiszter legutóbbi bejelentése szerint az Egyesült Államok igénybe veheti a Szaúd-Arábia területén fekvő támaszpontokat az Irak ellen irányuló katonai akcióhoz.

Csak végső esetben

A miniszter ugyanakkor azonnal hozzátette, hogy a katonai akció csak a legvégső esetben jöhet szóba, és bármilyen hadművelethez az ENSZ felhatalmazása szükséges. Mivel Szaúd-Arábia is az ENSZ tagja, az alapokmány hetedik fejezetének értelmében az ENSZ nemzetközi békefenntartó hadműveleteihez rendelkezésre kell bocsátania területét. A herceg, több más arab országgal egyetértésben, újból felszólította Irakot, hogy engedje vissza a fegyverzetellenőröket.

A háború költségei
Egy Irak elleni háború 100-200 milliárd dollárba kerülne az Egyesült Államoknak, közölte hétfoi számában a The Wall Street Journal. Lawrence Lindsey, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának vezetője a tekintélyes napilap munkatársának elmondta, az esetleges háború összköltsége a nem haladná meg az amerikai bruttó nemzeti termék 1-2 százalékát. A Pentagon eddig becslései mindössze 50 milliárd dollárról szóltak. A tekintélyes amerikai közgazdász úgy vélte, hogy az iraki katonai akció nem növelné az inflációt, és nem okozna recessziót, de a kormány gazdaságösztönzo szerepet sem remélhetne tole. Hozzátette: a hadikiadások emelkedése nem hat ösztönzőleg a gazdaság növekedésére. A fegyvergyártás-és felhasználás fokozása ugyanis nem tartozik a gazdasági növekedés ösztönzésének módjai közé.
Powell sürget

Colin Powell külügyminiszter és Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó elvárja az ENSZ-től, hogy gyakoroljon nyomást Irakra a fegyverzetellenőrök visszatérése érdekében, mert ha az ENSZ gyorsan cselekszik, elkerülhető a háború. Powell hangsúlyozta, hogy valóban gyors ENSZ-intézkedést várnak - csak hetekben hajlandók gondolkodni -, és megismételte Bush kijelentését, miszerint az Egyesült Államok kész egyedül fellépni Irak ellen, ha az ENSZ kudarcot vall.

Az amerikaiak harciasak

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 68 százaléka támogatna egy Irak ellenes akciót, 12 százalékkal többen, mint augusztusban. Ha azonban az Egyesült Államoknak szövetségesek nélkül kellene megvívnia a háborút, akkor már csak a megkérdezettek 51 százaléka támogatná az akciót.