Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Bush: elkerülhetetlenek az Irak elleni lépések

2002.09.12. 19:28
George Bush elnök kemény hangú beszédben a világszervezet értésére adta, hogy az Egyesült Államok kénytelen lesz egyedül cselekedni, ha az ENSZ nem kényszeríti ki az iraki tömegpusztító fegyverek felszámolását, s úgy vélte, hogy Irak egy éven belül szert tehetne atomfegyverre, ha hasadóanyaghoz jutna.
Szaddám Huszein egyre súlyosabb veszélyt jelent, olyan kockázatot, amely nem vállalható. Irakkal szemben a nemzetközi közösség több mint türelmes volt, s a tét már az ENSZ tekintélye. Ha Irak dacol a világszervezettel, felelősségre kell vonni. Az elnök figyelmeztetett, hogy az ENSZ vagy megfelel annak a célnak, amiért létrehozták, vagy a jelentéktelenségbe süllyed.

Elkerülhetetlen a cselekvés

Bush az ENSZ-közgyűlés 57. ülésszakának csütörtökön megkezdődött általános vitájában közölte, hogy az Egyesült Államok együttműködik a Biztonsági Tanáccsal a szükséges határozatok meghozásában. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a BT határozatainak érvényt is kell szerezni, vagy a cselekvés (amerikai részről) elkerülhetetlen lesz. És a rezsim, amely elveszti törvényességét, elveszti hatalmát is - tette hozzá, közvetett módon jelezve, hogy az Egyesült Államok nem fog megelégedni Irak lefegyverzésével.

Ultimátum

Az elnök felszólalásában kijelentette: ha az iraki rezsim békét akar, akkor haladéktalanul számot kell adnia tömegpusztító fegyvereiről, be kell szüntetnie a terrorizmus támogatását, fel kell hagynia a polgári lakosság elnyomásával, a kisebbségek üldözésével, véget kell vetnie az olajért élelmiszert programon kívül folytatott illegális kereskedelemmel. Bush szerint a nemzetközi közösségnek nem lehetnek illúziói a bagdadi rezsimmel szemben, amely ha nem lett volna az öbölháború, 1993-ra már nukleáris fegyverre tett volna szert.

"Irak erőteljesen fegyverkezik"

Az elnök szerint a rezsim akkor is folytatta erőfeszítéseit tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére, amikor a nemzetközi ellenőrök az országban voltak, és amióta távoztak, a világ háta mögött nyilvánvalóan ugyanezt teszi. Az elnök beszédében utalt arra, hogy a bagdadi rezsim a nukleáris fegyverek előállításához szükséges berendezéseket próbált beszerezni az utóbbi időben is. Irak, ha hasadóanyagot vásárolna, egy év alatt képes lenne atomfegyvert ellőállítani - mondta.

Az amerikai elnök érintette az izraeli-palesztin viszályt is, s leszögezte: kormánya változatlanul elkötelezett a független és szabad Palesztina megteremtése mellett.

Az elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok visszatér a megreformált UNESCO-ba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!