Szilárda
-4 °C
3 °C

Bush szerint az iraki engedmény csak trükk

2002.09.18. 17:22
George Bush szkepticizmusának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Irak beengedi a fegyverzetellenőröket az országba. Trükknek nevezte az ajánlatot, és elmondta, hogy az Egyesült Államok és a nemzetközi közösség nem fog "bedőlni ennek a retorikának".
Az elnök szerda délelőtt nyilatkozott, miután kongresszusi vezetőkkel találkozott, hogy egyeztessen az Irak elleni katonai akció megindítására.

A Pentagon tisztviselői megerősítették azt a hírt, miszerint az Egyesült Államok és Nagy Britannia mérlegelik annak lehetőségét, hogy B2-es lopakodó bombázókat telepítsenek az Indiai óceánon fekvő Diego Garcia szigetre.

Kedden Bush felhívta az ENSZ biztonsági tanácsának figyelmét, ne hagyja magát megtéveszteni, mivel Irak eddig is a késleltetés politikáját alkalmazta. Szerinte Irak el akarja terelni az ENSZ figyelmét, és meg akarja törni a világszervezet határozottságát. "A szervezetnek cselekednie kell, el kell számoltatni ezt a rezsimet."

A bagdadi engedmény megosztotta a biztonsági tanácsot. Míg az Egyesült Államok továbbra is katonai lépést szorgalmaz, Oroszország az ellenőrök minél hamarabbi visszatérését látja elsődleges feladatnak.

II. János Pál üdvözölte az iraki "jó híreket", és rendszeres heti audienciájában arra hívta fel a híveket, hogy imádkozzanak a békéért - tudósított a BBC.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!