Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kész az Irak elleni támadás terve

2002.09.22. 18:09
Több forgatókönyv is készült az egyre inkább elkerülhetetlennek látszó Irak elleni amerikai katonai csapás végrehajtására. The New York Times értesülése szerint a támadást a Pentagon mindegyik forgatókönyve B-2-es bombázók bevetésével indítaná. Az elnök még nem döntött a végső változatról.
Az amerikai hadügyminisztérium elkészítette és átadta George Bush elnöknek az eddigi legrészletesebb, többféle lehetőséget kidolgozó tervét Irak megtámadására.

Döntés még nincsen

A szupertitkos haditervet hét végi lapjelentések szerint Tommy Franks tábornok, az Afganisztán és a Perzsa(Arab)-öböl térségében állomásozó amerikai erők parancsnoka szeptember elején adta át az elnöknek, alig néhány nappal azelőtt, hogy George Bush az ENSZ-közgyűlés ülésszakán felszólította a világszervezetet: cselekedjen, vagy az Egyesült Államok egyedül lép fel Irak ellen. Bush elnök augusztusban kért Donald Rumsfeld védelmi minisztertől konkrétabb terveket. A Fehér Ház szóvivője a hét végén megerősítette a találkozó hírét s még hozzáfűzte: az elnöknek vannak már opciói, de még semmilyen döntést nem hozott.

Az első csapás

A The New York Times értesülése szerint a támadást a Pentagon mindegyik forgatókönyve B-2-es bombázók bevetésével indítaná, hogy ezer kilogrammos, műholdvezérlésű bunkerromboló bombákkal kiiktassák az iraki parancsnoki-vezénylési központokat és a légvédelmet, s a kommunikációs vonalak elvágásával elszigeteljék Szaddám Huszeint Bagdadban az ország többi részétől és parancsnokaitól. A légi műveletekkel párhuzamosan tengerészgyalogosok és katonák tízezrei fejlődnének fel Kuvaitból és esetleg más térségbeli országokból is.

Célpontok

A The Washington Post szerint a támadás rendkívül összpontosított és intenzív lenne, s jelentősen elütne az öbölháborútól. Nem lesz célpont az iraki infrastruktúra, sem az iraki közkatona, hanem a Szaddám Huszein hatalmát fenntartó emberek és intézményekre összpontosítanak. S az 1991-es háborúval ellentétben, amelyben öthetes légi előkészítés után lendültek támadásba a szárazföldi erők, most a légi és a szárazföldi hadművelet csaknem egyidejűleg zajlana. A támadás kezdetén bombázók, manőverező robotrepülőgépek és harci gépek százai mérnek légi csapásokat, hogy megsemmisítsék az iraki légvédelmet, a vegyi vagy biológiai fegyverek bevetésére használható rakétákat és repülőgépeket, majd az elnöki palotákat, az iraki diktátor testőrségét, katonai kommunikációs rendszereket, az elit Köztársasági Gárda alakulatait támadnák. Az első éjszaka 16 B-2-es bombázót vetnének be, vagyis csaknem valamennyit. Kiemelt célpont lenne a Bagdadtól 100 kilométerre északra levő Tikrit, Szaddám Huszein szülővárosa is.

Mikor?

A védelmi minisztérium januárt vagy februárt tartja a legalkalmasabb hónapnak a szárazföldi műveletekre, mivel a rövid nappalok az éjszakai harcban meglévő amerikai fölényt növelik, s a hűvösebb idő elviselhetővé teszi a vegyvédelmi ruha viselését, ami a melegebb hónapokban kínszenvedéssel járna. Az elnök tanácsadói ezért a nyáron úgy döntöttek, hogy párhuzamosan kell kidolgozni a diplomáciai és a katonai stratégiát. Richard B. Myers tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, helyettese, Peter Pace tábornok július óta számos találkozón vett részt a Fehér Házban Dick Cheney alelnökkel, Donald Rumsfeld védelmi miniszterrel, Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadóval és Colin Powell külügyminiszterrel. A titkos tanácskozásokon vázolták fel először az elnök közgyűlési felszólalásának témáit és megvitatták a katonai opciókat is.

Még csiszolják

A terveket tovább csiszolják, miközben Bush elnök és kormánya a kongresszust és az Egyesült Nemzetek Szervezetét győzködi és sürgeti a katonai erő alkalmazásának a jóváhagyására. A The Washington Post szerint a védelmi miniszter Tommy Franks tábornokot abba az irányba terelgeti, hogy az inváziós erő kisebb és gyorsabb legyen, s nagyobb mértékben hagyatkozzon a különleges műveleti csoportokra, mint amilyennel a hagyományos katonai gondolkodás számolni szokott.