Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Leszavazták Blairt

2002.09.25. 12:10
Ötvenhárom munkáspárti képviselő szavazott Tony Blair kormányának iraki politikája ellen a brit parlament kedd éjszakába nyúló rendkívüli ülésén. A honatyák nem óhajtották lezárni a vitát, még annak ellenére sem, hogy a miniszterelnök kinyilvánította: kormánya elsődleges célja nem Szaddám Huszein hatalmának megdöntése, hanem az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelése.
A kedd esti szavazáskor 64 alsóházi - köztük 53 munkáspárti - honatya ellenezte az iraki katonai beavatkozás ellen. A munkáspárti kormány 1997-es hatalomra kerülése óta ez volt a második legnagyobb "belső" lázadás a Blair-kormány politikája ellen.

A Munkáspárt közismerten háborúellenes politikusai, mint George Galloway vagy Tam Dalyell mellett az ellenzők között volt többek között Tony Banks volt sportminiszter, és Ian Gibson, az egyik alsóházi bizottság elnöke is. A tiltakozás nagyobb arányú volt, mint az afganisztáni háborút vagy a koszovói beavatkozást megelőző parlamenti vitánál.

Az Irakból múlt héten visszatért George Galloway a vita során elmondott szenvedélyes biztatta képviselőtársait, hogy George Bush amerikai elnök és Dick Cheney alelnök helyett Al Gore vagy Nelson Mandela álláspontja mellett sorakozzanak fel.

Az ellenzék sem egységes

Az ellenzéki Konzervatív Pártban is a szakadás jelei mutatkoztak. Miközben a pártvezetés egyöntetű támogatásáról biztosította a munkáspárti kormány iraki politikáját, számos tory képviselő emelt szót a katonai beavatkozás ellen. Douglas Hogg, a toryk volt külügyi államminisztere úgy vélte, hogy az iraki dosszié nem igazolja a katonai fellépést.

Give Peace a Chance!

A parlamenti vita idején háborúellenes tüntetők tiltakoztak az iraki háború ellen a törvényhozás előtti téren, valamint hangszórókkal felszerelt buszokkal járták London utcáit, és John Lennon Adj esélyt a békének című dalával hívták fel a figyelmet ügyükre és a szombaton Londonba meghirdetett nagyszabású háborúellenes tüntetésre.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!