Valér
4 °C
8 °C

A grúz elnök győztesnek hirdeti pártját

2008.05.22. 06:26
Mihail Szaakasvili grúz elnök csütörtökre virradóra bejelentette, hogy pártja győzelmet aratott az előző nap tartott parlamenti választásokon.

Szaakasvili a nyugat-grúziai Zugdidiban újságíróknak nyilatkozva szabadnak nevezte a voksolást és reményét fejezte ki, hogy ezt a nemzetközi megfigyelők is megerősítik majd.

A grúz elnök hozzátette, hogy várakozása szerint pártja, a kormányzó Egységes Nemzeti Mozgalom alkotmányozó többségnek megfelelő számú helyet szerez a tbiliszi törvényhozásban. Mindazonáltal emlékeztetett arra a korábbi ígéretére, hogy az ellenzék részvétele nélkül a kétharmados többség birtokában sem módosítják az ország alaptörvényét.

A grúz központi választási bizottság első - a szavazatok csekély részének feldolgozása után kapott - hivatalos részeredményei szerint az Egységes Nemzeti Mozgalom a voksok több mint 61 százalékára számíthat a - parlamenti helyek feléről döntő - pártlistás szavazás alapján. Ez nagyon közel áll ahhoz a több mint 63 százalékhoz, amelyet egy exit poll felmérés vetített előre a kormányzó párt számára az urnazárás után. E felmérés szerint az Egyesült Ellenzék pedig a szavazatok több mint 14 százalékát szerezte meg.

Szerda este ezer ellenzéki szimpatizáns tüntetett a grúz fővárosban, arra szólítva fel a hatóságokat, hogy ne hamisítsák meg a parlamenti választások eredményét.

Az ellenzék vezetői megkérdőjelezték az exit poll felmérés hitelességét, s a választási eredmények meghamisításával vádolták a hatóságokat.

A grúz ellenzék a következő napokra újabb tüntetéseket hirdetett meg.