Salamon
0 °C
13 °C

Öngyilkos merénylő robbantott a moszkvai metróban

2004.02.07. 14:00
Még százöt sérült van kórházban a tegnapi moszkvai robbantás után, huszonegyük állapota súlyos. Az ügyészség megerősítette előző napi feltételezését, amely szerint öngyilkos merénylő vitte véghez a robbantást.
Moszkvaiak tucatjai vittek szombaton virágot a Paveleckaja és az Avtozavodszkaja metróállomásra, amelyek között előző nap a 39 halálos áldozattal járó, borzalmas földalatti robbantás bekövetkezett.

A még kórházban lévő 105 sérült számára elegendő vér áll rendelkezésre, miután több mint ötszáz önkéntes véradó jelentkezett - jelezte a vérátömlesztő szolgálat. A sérültek közül 21 volt súlyos állapotban.

A moszkvai ügyészek megkezdték a sérültek kihallgatását, a kriminológus szakértők pedig a holttestek azonosítását. Két személyt előállítottak, mert hasonlítottak a robbantásban feltehetőleg részes, kaukázusi külsejű férfiról közzétett fantomképre, de az Eho Moszkvi rádió szerint csakhamar elengedték őket.

Az ügyészség megerősítette előző napi feltételezését, amely szerint öngyilkos merénylő vitte véghez a robbantást. Mindamellett nem zárta ki azt sem, hogy a pokolgép véletlenül robbant fel, vagy távirányítással hozták működésbe.

Várható volt

Az Izvesztyija szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) tudta, hogy a metró sebezhető. A két hónapja lezajlott gyakorlat ugyanis kimutatta a metróbiztonsági és a különleges szolgálat felkészületlenségét a földalatti terrorcselekmények elhárítására és következményeinek felszámolására. Ezért az FSZB - mint azt egy vezető tisztségviselő szűk körben elismerte - csodálkozott is, miért nem kíséreltek meg a terroristák már korábban földalatti merényletet - írta az orosz lap szombati számában.

A metrómerénylet a Kommerszant szerint is várható volt. "Samil Bászájev, szélsőséges csecsen gerillavezér a föld alól támadt, ahogyan éppen egy éve megígérte" - emlékeztetett szalagcímében a lap, amely két konkrét indítékot tételezett fel a merénylet mögött: Vlagyimir Putyin államfő bejegyzését a márciusi elnökválasztás jelöltjeként, illetve azt a Putyin által egyébként elvetett képviselői indítványt, hogy az elnöki megbízatást hosszabbítsák meg hét évre.