Eleonóra
-1 °C
2 °C

Háborúban lelőnék az európai műholdakat az amerikaiak

2004.10.25. 15:09
Az amerikai hadsereg technológiai fölényét fenyegetheti az Európai Unió Galileo-programja. A helyzetmeghatározási rendszert az Egyesült Államok ellenségei is használhatnák az amerikai csapatok ellen. Az amerikai légierő háború esetén akár le is lőné az európaiak műholdjait.
Ha ellenséges országok is használhatják az Európai Unió szatellites helyzetjelző rendszereit, háború esetén az Egyesült Államok lelőné a műholdakat, írja a Business című dél-afrikai hetilap. Az amerikai légierő egy az újság birtokába jutott dokumentuma szerint a harminc műholdból álló Galileo helyzetmeghatározási rendszer veszélyt jelenthet az amerikai érdekekre.

Visszafordíthatatlan lépés

"Mit fogunk tenni tíz év múlva, ha amerikai életek kerülnek veszélybe azért, mert egy ellenség kiegyenlíti a Globális Helyzetmeghatározási Rendszer (GPS) biztosította előnyünket", áll a dokumentumban. Az EU Galileo programja a tervek szerint 2008-ban áll működésbe. A program résztvevői között már most is ott van Oroszország, Izrael és Kína is.

Az EU és az amerikaiak képviselői a Business értesülései szerint már régóta vitában állnak a program miatt. Az uniós országok a jelentések szerint visszautasították, hogy háborús helyzetben felfüggesszék, vagy megzavarják műholdjaik működését. Egy a tárgyalásokon résztvevő uniós diplomata szerint az amerikaiak "nyugodt választ adtak".

Az előnyüket féltik

"Világossá tették, hogy végső esetben akár visszafordíthatatlan lépéseket is tennének", idézte a lap a neve elhallgatását kérő diplomatát.

Az amerikaiak a kezdetben csak fölöslegesnek bélyegezték az amerikai GPS kereskedelmi vetélytársának tekintett rendszert. (A helyzetmeghatározási piac 2003-ban megduplázódott az előző évhez képest, húszmilliárd dolláros forgalmat produkált.) Mostanra azonban kiderült, hogy a washingtoni vezetés leginkább a rendszer katonai felhasználásától tart, mivel az megszüntethetné az amerikaiak eddigi előnyét a helyzetmeghatározásban.

A pontos helyzetmeghatározással sokkal pontosabb támadásokat inttézhetnének az amerikaiak ellen ellenségeik, vélik a washingtoni tisztviselők.