Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Súlyos robbantások Mumbaiban

2006.07.11. 20:52
Szinte egy időben történt robbanás hét vonaton India pénzügyi központjában, Mumbaiban (Bombay). Legalább 183-an meghaltak, és 460-an megsebesültek. Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta a felelősséget.

Száznyolcvanháromra, más adatok szerint 190-re nőtt a mumbai robbantás-sorozat halálos áldozatainak száma, miután többen belehaltak sérüléseikbe a kórházban. Félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő, mivel a 661 sérült közül többnek válságos az állapota - közölte Sivadzsi Mohit, a mumbai rendőrség ügyeletes tisztje.

A nyugat-indiai város elővárosaiban kedden csúcsidőben követték el a robbantásokat öt vonaton és két vasútállomáson.

Az összehangoltság, és hogy a robbanások az esti csúcsforgalomban történtek, terrortámadásra utalnak, egyelőre azonban egy szervezet sem vállalta a felelősséget. Elemzők szerint a robbantások elkövetésének módja kasmíri militánsok érintettségére utal. A helyszínekre érkezett szakértők egyelőre azt vizsgálják, milyen típusú robbanóeszközt használtak a merénylők. Mumbai rendőrfőnöke szerint nyilvánvaló, hogy terrorcsoport áll a robbantássorozat hátterében.


Fotó: AFP

Az első robbanás helyi idő szerint 18:30-kor történt. A robbanások a Brivili, a Khar, a Jogeshwari, a Matunga és a Meera utak közelében történtek. A rendőrség közlése szerint hatalmas káosz alakult ki a detonációk helyszínein. A zsúfolt szerelvényeket megrázó robbanások vasúti fülkéket szaggattak szét, az állomásokon és környékükön emberi testek hevernek. A televíziós csatornák képsorain az látható, amint sebesülteket pakolnak fel teherautókra, hogy minél előbb kórházba szállítsák őket. A háttérben vasúti fülkék roncsait látni, a mentést erős esőzés nehezíti.

Mumbaiban az utóbbi időben gyakoriak a robbantások. A város India pénzügyi központja. A BBC értesülései szerint a hatóságok Mumbaiban és Delhiben is riadókészültséget rendeltek el, a vonatközlekedést leállították. Manmohan Singh, India miniszterelnöke azonnal kormányülést hívott össze.

Nemzetközi visszhang

Az EU nevében Javier Solana, a szervezet kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetésre méltó hitvány cselekedetnek nevezte a robbantás-sorozatot. Reményét fejezte ki, hogy a tettesek meglakolnak az igazságszolgáltatás előtt. Jacques Chirac francia köztársasági elnök az indiai kormányfőnek küldött üzenetében Franciaország szolidaritását fejezte ki, és a leghatározottabban elítélte a merényleteket.

Tony Blair brit kormányfő kegyetlen és szégyenteljes tettnek nevezte a Mumbai elővárosi vasúthálózatát ért támadást. Hozzátette, hogy semmi sem igazolhatja ezt a cselekményt. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a berlini kormány nevében ítélte el az "alattomos terrorcselekményt". Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapította, hogy a robbantások "cinikusak" és szörnyűségesek" voltak. Putyin a tettesek szigorú megbüntetését követelte.