Ágnes
-5 °C
2 °C

Súlyos robbantások Mumbaiban

2006.07.11. 20:52
Szinte egy időben történt robbanás hét vonaton India pénzügyi központjában, Mumbaiban (Bombay). Legalább 183-an meghaltak, és 460-an megsebesültek. Egyelőre egy terrorszervezet sem vállalta a felelősséget.

Száznyolcvanháromra, más adatok szerint 190-re nőtt a mumbai robbantás-sorozat halálos áldozatainak száma, miután többen belehaltak sérüléseikbe a kórházban. Félő, hogy a halálos áldozatok száma tovább nő, mivel a 661 sérült közül többnek válságos az állapota - közölte Sivadzsi Mohit, a mumbai rendőrség ügyeletes tisztje.

A nyugat-indiai város elővárosaiban kedden csúcsidőben követték el a robbantásokat öt vonaton és két vasútállomáson.

Az összehangoltság, és hogy a robbanások az esti csúcsforgalomban történtek, terrortámadásra utalnak, egyelőre azonban egy szervezet sem vállalta a felelősséget. Elemzők szerint a robbantások elkövetésének módja kasmíri militánsok érintettségére utal. A helyszínekre érkezett szakértők egyelőre azt vizsgálják, milyen típusú robbanóeszközt használtak a merénylők. Mumbai rendőrfőnöke szerint nyilvánvaló, hogy terrorcsoport áll a robbantássorozat hátterében.


Fotó: AFP

Az első robbanás helyi idő szerint 18:30-kor történt. A robbanások a Brivili, a Khar, a Jogeshwari, a Matunga és a Meera utak közelében történtek. A rendőrség közlése szerint hatalmas káosz alakult ki a detonációk helyszínein. A zsúfolt szerelvényeket megrázó robbanások vasúti fülkéket szaggattak szét, az állomásokon és környékükön emberi testek hevernek. A televíziós csatornák képsorain az látható, amint sebesülteket pakolnak fel teherautókra, hogy minél előbb kórházba szállítsák őket. A háttérben vasúti fülkék roncsait látni, a mentést erős esőzés nehezíti.

Mumbaiban az utóbbi időben gyakoriak a robbantások. A város India pénzügyi központja. A BBC értesülései szerint a hatóságok Mumbaiban és Delhiben is riadókészültséget rendeltek el, a vonatközlekedést leállították. Manmohan Singh, India miniszterelnöke azonnal kormányülést hívott össze.

Nemzetközi visszhang

Az EU nevében Javier Solana, a szervezet kül- és biztonságpolitikai főképviselője megvetésre méltó hitvány cselekedetnek nevezte a robbantás-sorozatot. Reményét fejezte ki, hogy a tettesek meglakolnak az igazságszolgáltatás előtt. Jacques Chirac francia köztársasági elnök az indiai kormányfőnek küldött üzenetében Franciaország szolidaritását fejezte ki, és a leghatározottabban elítélte a merényleteket.

Tony Blair brit kormányfő kegyetlen és szégyenteljes tettnek nevezte a Mumbai elővárosi vasúthálózatát ért támadást. Hozzátette, hogy semmi sem igazolhatja ezt a cselekményt. Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter a berlini kormány nevében ítélte el az "alattomos terrorcselekményt". Vlagyimir Putyin orosz elnök megállapította, hogy a robbantások "cinikusak" és szörnyűségesek" voltak. Putyin a tettesek szigorú megbüntetését követelte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!