Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Tizenöt év börtön Mohammed Atta segítőjének

2003.02.19. 14:29
Megszületett az első ítélet a szeptember 11-i terrortámadások miatt indított perekben. A Németországban bíróság elé állított Munir al-Musztadek Mohamed Atta hamburgi terroristasejtjének segédkezett. A tizenöt év börtönre ítélt marokkói tagadta a vádakat, bár azt elismerte, hogy járt az al-Kaida afganisztáni kiképzőtáborában.
Tizenöt éves börtönbüntetésre ítélték a szeptember 11-i merényletek előkészítésében segédkező Munir al-Motszedeket. A marokkói férfi az első terrorista, akit a terrortámadások miatt elítéltek. Al-Musztadeket 3045 rendbeli gyilkossághoz nyújtott segítség bűnében találta vétkesnek az ügyben eljáró hamburgi bíróság.

A testület megállapításai szerint a marokkói terrorszervezet tagja volt. A tizenöt éves börtönbüntetés Németországban a kiszabható legsúlyosabb ítélet.

Önkéntes résztvevő

A vád szerint al-Musztadek logisztikai támogatást nyújtott a terrortámadást megszervező Mohamed Atta hamburgi csoportjának. Az ügyész jellemzése szerint a huszonnyolc éves villamosmérnök-hallgató "önkéntes résztvevője volt" az összeesküvésnek. Ő kezelte az egyik szeptember 11-i géprabló, Marvan al-Sehi bankszámláját. A nyomozati adatok szerint al-Sehi számlája fedezte az akció költségeit, erről finanszírozták például a terroristák pilótaképzését.

Jóban volt a géprablókkal

Al-Musztadek Mohamed Atta végrendeletének tanúja - írja a BBC.

A férfi kitartóan tagadta a vádat a három és fél hónapos eljárás során. Elismerte ugyan, hogy ismerte a hamburgi al-Kaida-sejt hat feltételezet tagját - Attát és két másik géprablót, illetve Ramzi bin al Sibet, Szaid Bahadzsit és Zakarija Eszebart.

Afganisztáni kiképzés

Tanúk szerint azonban al-Musztadek a sejt tagjaihoz hasonló radikális nézeteket hirdetett. 2000-ben kiképzésen vett részt az al-Kaida afganisztáni táborában. Al-Musztadek szerint csak azért vett részt a kiképzésben, mert úgy gondolta, minden muzulmánnak "meg kell tanulnia lőni".

A hamburgi csoport tagjai közül Binalsib jelenleg amerikai őrizetben van. A csoport másik logisztikusát Pakisztán fővárosában fogták el egy fegyveres rajtaütés során.  • Vennék
  • Hírek