Árpád
-2 °C
4 °C

Mexikóban elmarad a baloldali fordulat

2006.07.04. 10:49
Nem lesz baloldali fordulat Mexikóban. A populista mexikóvárosi polgármester a szavazatok 98 százalékának összeszámlálása után egy százalékponttal lemaradt a konzervatív Felipe Calderon mögött. Hívei akár az erőszakra is készek.

Bár hivatalos eredményeket még mindig nem közöltek, egyre valószínűbb, hogy a konzervatív Felipe Calderon nyerte a mexikói elnökválasztást. A szavazás végeredménye rendkívül szoros, a Reuters jelentése szerint Calderon a szavazatok 98 százalékának összesítése után egy százalékkal vezet baloldali populista riválisa, Andres Manuel Lopez Obrador mexikóvárosi polgármester előtt.

Történelmi csalásokat emlegetnek

Bár hivatalosan még egyik jelölt sem tett feljelentést választási csalás miatt, a baloldal hívei nem tudják elhinni, hogy nem lopták el tőlük a választást. A baloldal eddig még egyszer sem diadalmaskodott Mexikóban, bár 1988-ban gyaníthatóan csak csalással tudták elvenni a győzelmet jelöltjüktől.


Felipe Calderon

Az 1988-as választások után az első összesítések szerint Cuahtemoc Cardenas vezetett, ám ekkor a szavazatok összesítését a "rendszer leállására" hivatkozva leállították. Az állítólagos rendszerhiba elhárítása után már az országot hét évtizedig uraló Intézményesített Forradalom pártjának jelöltje, Carlos Salinas vezetett. A rendszerleállás azóta a béna kifogás szállóigéjévé vált az országban.

Készen állnak az erőszakra

A hosszú hónapok óta az ország legnépszerűbb politikusának számító populista Lopez Obrador hívei most is nehezen fogadják a vereséget. "Több szavazatot szerzett Calderonnál" - állította egy híve, a 74 éves nyugdíjas gyári munkás, Arturo Jimenez a Reutersnek. "Vesztett, de csak csalás miatt" - állította másik híve, a takarítónő Carmen Sanchez.


Lopez Obrador

Lopez Obrador pártja, a parlamenti választáson harmadik helyen végzett Demokratikus Forradalmi Párt vezetője is arra figyelmeztetett, hogy híveik nehezen fogják elviselni a vereséget. "A többségében egyszerű és szegény embereknek elege van, bármire képesek, akár erőszakra is" - nyilatkozta a Reutersnek Emilio Serrano, a párt egyik országos tisztviselője.

Nincs nyugalom

A választás eredményei egyelőre a befektetőket sem nyugtatták meg. Bár a tőke a Harvardon végzett, neoliberális piaci elveket valló Calderon sikerében bízott, most attól tart, hogy a baloldal akár hónapokig meggátolhatja a hivatalos eredményhirdetést, és ez akár erőszakos zavargásokhoz is vezethet. Igaz, Mexikóvárosban, Obrador egyik legerősebb bázisán, az elmúlt két nap meglepően nyugodt volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?