Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kiadták a spanyolok az osztrák neonácit

2007.10.04. 21:49
A Malagában őrizetbe vett osztrák neonáci csütörtök este repült Madridból Bécsbe, miután a spanyol hatóságok az európai letartóztatási parancs miatt úgy határoztak, kiadják a 65 éves férfit Ausztriának. Két napon belül kiderül, hogy vizsgálati fogságba helyezik-e Gerd Honsikot.

Spanyolország kiadta Ausztriának a neonáci Gerd Honsikot, akit az osztrák hatóságok kérésére augusztusban vettek őrizetbe Malagában. A rendőrségi intézkedés annak az európai letartóztatási parancsnak az alapján történt, amelyet a bécsi tartományi büntetőbíróság állított ki a nyáron.

Az osztrák televízió értesülése szerint a férfit csütörtök este rendes repülőjárattal szállították Madridból Bécsbe.

A most hatvanöt éves Honsikot 1992 májusában másfél évi szabadságvesztésre ítélték Ausztriában náci eszmék hirdetése és a gázkamrák létezését tagadó nézetek terjesztése miatt. A Halt című folyóirat kiadójaként és a Hitler felmentése című írás szerzőjeként az osztrák újnácik egyik kulcsfigurájának számító férfi azonban a büntetés letöltése elől, a fellebbezési eljárás alatt Spanyolországba szökött. Madrid kétszer is visszautasította a kiadatására vonatkozó osztrák kérelmet, arra hivatkozva, hogy a Honsik terhére rótt tevékenységek nem számítanak büntetendő cselekménynek Spanyolországban.

Európai letartóztatási parancs

A bécsi hatóságok már augusztusban felhívták a figyelmet arra, hogy az európai letartóztatási parancs olyan új jogi eszköz, amelynek alapján kiadhatók a fajüldözéssel és idegenellenességgel gyanúsított emberek azokból az országokból is, ahol az ellenük felhozott vádak nem esnek büntetés alá.

A bécsi államügyészség szóvivője csütörtök este közölte, az illetékes bírónak két napon belül döntenie kell arról, hogy elrendeli-e a neonáci vizsgálati fogságba helyezését. Gerhard Jarosch azonban nem hagyott kétséget afelől, hogy milyen ítélet fog születni.

Szigorodhat a büntetés

Elmondta azt is, hogy mivel a tizenöt évvel ezelőtti ítélet nem válhatott jogerőssé, először azt kell véglegesíteni, majd a következő fokozatról dönteni. Közlése szerint a hatóságok vizsgálják azt is, hogy spanyolországi tartózkodása alatt Honsik az interneten terjesztett neonáci propagandájával nem követett-e el újabb bűncselekményt.

Ausztriában 1947-ben fogadták el az úgynevezett tilalmi törvényt (Verbotsgesetz). A náci szervezetek újralapítását és a náci propagandát tiltó, a holokauszt tagadását szankcionáló törvény alapján, melyet a 90-es évek elején tovább szigorítottak, 1990 és 2005 között 253 ítéletet hoztak. Egytől 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik azokat, akik nyilvánosan tagadják a náci bűnöket. Tíztől 20 évig - különösen veszélyes esetben pedig életfogytig - terjedő elzárásra ítélhetik a náci szervezetek újralapítóit és az azokban vezető szerepet vállalókat. Náci propaganda terjesztéséért 5-től 10 évig terjed a kiszabható büntetés.