Hatszázötven iraki is meghalhatott Nadzsafnál

2003.03.26. 07:06
Az amerikai védelmi minisztérium közlése szerint akár háromszáz iraki is életét veszthette a Nadzsaf térségében kedd este kirobbant összecsapásban. Egyelőre nem tudni pontosan, milyen egységhez tartoztak a 7. páncélos ezredet megtámadó irakiak.
A Bagdadtól mintegy 150 kilométerre délre fekvő város közelében váratlanul kézi vezérlésű páncélgránátokkal lőttek ki irakiak a 7. páncélos ezredre, amely választüzet nyitott a gyalogos ellenségre.

Az irakiaknak sikerült megrongálniuk két M1A1 Abrams tankot és több Bradley páncélozott szállító járművet, de amerikai katonákat nem tudtak megölni. Az irakiak embervesztesége legalább 150 fő, de akár a 300-at is elérheti a halottak száma - jelentette ki a Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztviselője. A Sky News egy magasrangú amerikai tisztviselőre hivatkozva körülbelül 650 iraki áldozatról beszél. Iraki részről egyelőre nem erősítették meg a veszteségeket.

Ha a számok valósnak bizonyulnak, úgy ez a csata lehet az eddigi legnagyobb szárazföldi összeütközés az iraki háború csütörtök hajnali kezdete óta.

A Reuters és az AFP jelentése szerint pontosan még nem tudták megállapítani, hogy milyen egységhez tartoztak az iraki támadók. Gyalogsági hadosztály, esetleg a Szaddám Fedajíin pártmilícia keveredhetett tűzharcba a 7. páncélos alakulattal vélekedett Richard Christman nyugalmazott tábornok, a CNN szakértője. Christman korábban úgy vélte, nem kizárt, hogy a Bagdadot védő Medina páncélos hadosztállyal folynak harcok.  • Tippek
  • Hírek