Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Verekedés az olimpiai láng naganói váltófutásán

2008.04.26. 10:25
Ütötték-rúgták egymást kínai szurkolók és japán tüntetők az olimpiai láng váltófutásán Naganóban szombaton. A fáklyavivőt szeméttel, tojással és paradicsommal is megdobálták. Négyen megsebesültek, három embert őrizetbe vettek.

A kínai és japán tüntetők akkor verekedtek össze, amikor a dühös kínaiak körbevettek egy tibeti zászlókat lengető csoportot. Egy ismeretlen állampolgárságú tüntető rugdosni kezdte a kínai szurkolókat, akik zászlórudakkal viszonozták a támadást, amíg a japán rendőrök szét nem választották a verekedőket.

Az olimpiai láng váltófutása több ezer kínai szurkoló és néhány tucatnyi Tibet-párti tüntető "kíséretében" szombat reggel kezdődött meg az 1998-as téli olimpiának otthont adó japán városban.

Tüntetés, verekedés, dobálózás Naganóban

Az első futót, a japán baseballválogatott menedzserét edzőruhás rendőrök kísérték, száz egyenruhás rohamrendőr haladt a szélen, a levegőben helikopterek járőröztek.

A váltófutás első felében két férfit vettek őrizetbe, aki megpróbált rátámadni a fáklyavivőre, később egy harmadik férfit fogtak le, aki tojással dobálta a lángot. A Független Hírügynökség jelentése szerint szeméttel és paradicsommal is megdobálták a fáklyavivőt.

A futás kezdetekor imát tartottak Nagano legnagyobb buddhista templomában, a Zenkodzsinál. Eredetileg az 1400 éves templomtól indult volna a váltófutás, de a szerzetesek kérésére megváltoztatták az útvonalat. Naganóból az olimpiai láng vasárnap Dél-Koreába, onnan pedig hétfőn pedig Észak-Koreába utazik tovább.

NOB: Időt kell hagynunk Kínának

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a londoni Financial Times szombati számában megjelent interjújában felszólította a nyugati hatalmakat: szüntessék meg a kínai kormány zaklatását emberi jogi kérdésekben az olimpia közeledtével. "Időt kell hagynunk Kínának" - vélekedett a NOB első embere, aki szerint érthető a nyugatiak szilárd álláspontja, de túlzottak a kínai változások gyorsaságával kapcsolatos várakozások.

A sportvezető arra is felhívta a figyelmet, hogy 1949-ben Nagy-Britannia, Belgium és Portugál még éppen a gyarmatok kizsákmányolásánál tartottak és alig több mint 40 évvel ezelőtt adták csak vissza a gyarmatoknak szabadságukat. "Legyünk egy kicsit szerényebbek" - tette hozzá a NOB elnöke.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!