Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Jakartában sem örültek az olimpiai lángnak

2008.04.22. 08:27
Lerövidítették az olimpiai fáklyás váltófutás útvonalát Jakartában, miután Tibet-párti tüntetők tiltakoztak Kína jogsértései ellen. A békés demonstrációt az indonéz rendőrség feloszlatta, öt embert őrizetbe vettek.

Az indonéz rendőrség feloszlatott kedden egy Tibet-párti tüntetést Jakartában néhány órával az olimpiai fáklyás váltófutás helyi rendezvényének kezdete előtt. A rendőrség őrizetbe vett öt embert, köztük egy holland állampolgárt.

A csaknem száz tüntető az indonéz főváros központi stadionjának főkapuja, a váltófutás jakartai szakaszának kijelölt helyszíne előtt gyűlt össze, és tibeti zászlókat, Kínát ostorozó transzparenseket erősített a stadion főkapujára. Az indonéz rendőrök leszedték és elkobozták ezeket.

A helyi rendezők a kínai nagykövetség kérésére lerövidítették a váltófutás útvonalát, és csak meghívott vendégek számára teszik lehetővé, hogy tanúi legyenek a helyszínen az eseménynek. Csaknem 2500 rendőr ügyel a rendezvény biztonságára.

Haragos Tibet-párti tüntetők próbálták meghiúsítani a fáklyás olimpiai váltófutást az olimpiai láng több korábbi állomásán - Görögországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A tüntetők a tibetiek emberi jogainak állítólagos megsértése ellen tiltakoztak.

A váltófutás ázsiai állomásain nagyrészt tiltakozásoktól mentesen, békésen zajlottak le a rendezvények.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?