Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Jakartában sem örültek az olimpiai lángnak

2008.04.22. 08:27
Lerövidítették az olimpiai fáklyás váltófutás útvonalát Jakartában, miután Tibet-párti tüntetők tiltakoztak Kína jogsértései ellen. A békés demonstrációt az indonéz rendőrség feloszlatta, öt embert őrizetbe vettek.

Az indonéz rendőrség feloszlatott kedden egy Tibet-párti tüntetést Jakartában néhány órával az olimpiai fáklyás váltófutás helyi rendezvényének kezdete előtt. A rendőrség őrizetbe vett öt embert, köztük egy holland állampolgárt.

A csaknem száz tüntető az indonéz főváros központi stadionjának főkapuja, a váltófutás jakartai szakaszának kijelölt helyszíne előtt gyűlt össze, és tibeti zászlókat, Kínát ostorozó transzparenseket erősített a stadion főkapujára. Az indonéz rendőrök leszedték és elkobozták ezeket.

A helyi rendezők a kínai nagykövetség kérésére lerövidítették a váltófutás útvonalát, és csak meghívott vendégek számára teszik lehetővé, hogy tanúi legyenek a helyszínen az eseménynek. Csaknem 2500 rendőr ügyel a rendezvény biztonságára.

Haragos Tibet-párti tüntetők próbálták meghiúsítani a fáklyás olimpiai váltófutást az olimpiai láng több korábbi állomásán - Görögországban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és az Egyesült Államokban. A tüntetők a tibetiek emberi jogainak állítólagos megsértése ellen tiltakoztak.

A váltófutás ázsiai állomásain nagyrészt tiltakozásoktól mentesen, békésen zajlottak le a rendezvények.