Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Több ezren tüntetettek az olimpiai láng ellen Újdelhiben

2008.04.17. 14:11
Az Újdelhiben tartott tüntetést nem engedélyezték, ezért 180 tibetit őrizetbe vettek. Nepálban is 55 tibetit dugtak rács mögé.

Tibetiek ezrei tüntettek csütörtökön az indiai fővárosban az olimpiai láng érkezése ellen, gyűléseket tartottak, és "alternatív" váltófutást rendeztek aranyszínű buddhista imalámpákkal. A rendőrség legkevesebb 180 tibeti aktivistát őrizetbe vett a fáklyavivők útvonalán.

Az olimpiai láng kora hajnalban érkezett meg repülőgépen Pakisztánból, s indiai útja során mintegy 15 ezer rendőr vigyáz rá. Közép-európai idő szerint dél körül az olimpiai lángot kísérő, mintegy 200 fős kínai olimpiai küldöttség - az olimpiai bizottság tagjai, valamint biztonsági emberek - elhagyták a fáklyának addig otthont adó luxusszállodát, és hat autóbuszba szállva magukkal vitték az olimpiai lángot tartalmazó dobozt arra a helyre, ahonnan kora délután indul a váltófutás.

"A kínai fáklya a szégyen lángja" - ez volt olvasható a fővároson átvonuló több ezres tibeti menet egyik transzparensén. "Nem lehetnek (olimpiai) játékok Tibet nélkül - kiáltotta egy tüntető. - Vigyétek el Tibetet a játékokra!". Indiában mintegy százezer tibeti menekült él.

Az indiai Himalája főként buddhisták lakta Ladak régiójában ezrek, köztük hagyományos vörös ruhába öltözött szerzetesek vonultak fel, szolidaritást vállalva a tibeti tiltakozókkal. Az informatikai fellegvárnak tekintett Bangalorban mintegy 300 tüntető a "Szabadságot Tibetnek" és "mentsétek meg Tibetet" jelszavakat kiáltozta, s egy meggyújtatlan fáklyát vitt át a városon. A nyugati Mumbai (Bombay) pénzügyi központban szintén jelszavakat skandáló és tibeti zászlókat lengető tüntetők vonultak a kínai konzulátus elé.

A nepáli Katmanduban a rendőrök 55 tibeti tüntetőt vettek őrizetbe, akik az ottani kínai nagykövetség előtt próbáltak protestálni. A tiltakozókat furgonokba tuszkolták, miközben azok "Állítsátok le a gyilkolást Tibetben" és Szabadságot Tibetnek" jelszavakat kiáltoztak.

Nepál, amely elismeri Peking szuverenitását Tibet fölött, az utóbbi időben - Kína nyomására - keményebben lép fel az országban élő húszezer tibeti menekülttel szemben, és lényegében minden Kína-ellenes tüntetést megtiltott. A keményedés jele, hogy csütörtök délutánig sem engedték ki azt a mintegy száz tibeti tüntetőt, akit még előző nap vettek őrizetbe Katmanduban.

Az északnyugat-kínai Csinghaj (Qinghai) tartományban a rendőrök őrizetbe vettek csütörtökön körülbelül húsz tibeti nemzetiségű buddhista szerzetest egy februári kínaiellenes tüntetéssel kapcsolatban. Szintén magukkal vittek további mintegy száz embert, akik gátolni próbálták a rendőrök akcióját. A szerzetesek februárban amiatt tiltakoztak, hogy a rendőrök Tungzsen (Tongren) város egy kolostorában szétvertek egy buddhista szertartást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!