Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

A kínai elnök szerint Tibet nem emberi jogi kérdés

2008.04.12. 11:15
A tibeti probléma nem emberi jogi kérdés, hanem a nemzeti szuverenitással kapcsolatos - jelentette ki szombaton Hu Csin-tao kínai elnök.

Ez az elsõ alkalom, hogy Hu nyilvánosan megszólalt a tibeti válsággal kapcsolatban, és ez azon kevés nyilatkozatok egyike a kínai vezetõk részérõl, amelyben egyértelmûen azt állítják, hogy a tibeti zavargások létében veszélyeztetik az országot. "A dalai láma klikkjével való konfliktusunk nem etnikai, sem vallási, sem emberi jogi probléma. Arról van szó, hogy vagy megõrizzük nemzeti szuverenitásunkat, vagy hagyjuk szétesni hazánkat" – jelentette ki a kínai elnök az állami televízió és az Új Kína hírügynökség jelentése szerint. Hu errõl Kevin Rudd ausztrál kormányfõvel tartott találkozóján beszélt a dél-kínai Hajnan szigetén, ahol mindketten egy regionális gazdasági fórumon vesznek részt.

Rudd kínai látogatásának elsõ napján, szerdán, egyetemisták elõtt mondott beszédében kijelentette: jelentõs gondok vannak az emberi jogokkal Tibetben. A jelenlegi tibeti helyzet minden ausztrált nyugtalanít - mondta, hozzátéve, hogy párbeszéd útján kell megoldást találni a problémákra. Hu az alkalmat kihasználva reagált Rudd e megjegyzésére is, amely szerinte tükrözi a jellemzõ nyugati álláspontot, különösen Washingtonét és Párizsét: "Mindig nyitottak vagyunk a párbeszédre a dalai lámával. Jelenleg nem mi akadályozzuk azt. Ha a dalai láma valóban akar megállapodást, akkor azt cselekedeteivel kell alátámasztania. Ha felhagy szakadár tevékenységével, erõszakot szító vagy a pekingi olimpia szabotálását célzó összeesküvõ tevékenységével, akkor mi készek vagyunk vele párbeszédet kezdeni" – jelentette ki.

Megismételte más pekingi vezetõk korábbi kijelentéseit, amelyek szerint a lhászai zavargások "egyáltalán nem békés tüntetések, erõszakmentes akciók voltak, mint ahogy egyesek állítják, hanem egyértelmûen erõszakos cselekmények". A kínai elnök szerint ezekkel a bûncselekményekkel szemben, amelyek súlyosan sértik az emberi jogokat, megbontják a közrendet, veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot, egyetlen felelõs kormány sem maradhat tétlen.

Tibet számûzetésben élõ vallási vezetõje, a dalai láma pénteken az egyesült államokbeli Seattle-ben ismét közölte, hogy nem támogatja a pekingi olimpia bojkottját. Ugyanakkor hozzáfûzte: "Nagyon fontos tisztázni, hogy az emberi jogok kérdése nem csak Tibet ügye. Egész Kínában rossz az emberi jogok és a szabadság helyzete".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!