Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Tüntetésekre buzdít a tibeti emigráns kormány

2008.04.17. 10:41
Erőszakmentes tüntetésekre kérte csütörtökön a Kína-ellenes tiltakozókat az olimpiai láng világkörüli útjának újdelhi szakaszán a tibeti emigráns kormány, hogy ne hozzák kényelmetlen helyzetbe a 100 ezer tibeti menekültet befogadó indiai hatóságokat.

Békés, erőszakmentes tüntetésre kértük a tiltakozókat - mondta Thubten Szamphel, a tibeti emigráns kormány szóvivője az észak-indiai Dharamszalában, amely a dalai lámának, a tibetiek szellemi vezetőjének székhelye is 1959 óta.

"Indiában élünk, amely évek óta jó házigazdaként bánik velünk. Fel tudtunk építeni egy működő közösséget, mert szabadok vagyunk Indiában. Nagyon fontos, hogy ne hozzuk kényelmetlen helyzetbe vendéglátóinkat" - tette hozzá.

Újdelhi belvárosának nagy részét lezárták a gépkocsi- és gyalogos forgalom előtt, az olimpiai láng áthaladását mintegy 15 ezer rendőr biztosítja. Az indiai hatóságok szigorított óvintézkedésekkel készülnek a várható tüntetésekre: a fáklyavivők váltófutását az eredetileg tervezett 9 kilométerről harmadára rövidítették, a részletes útvonalat titokban tartják, a staféta indulásának időpontját sem hozták nyilvánosságra. A helyi média úgy értesült, hogy közép-európai idő szerint délután fél egy körül kezdődik a váltófutás.

A rendőrség hozzávetőlegesen két tucatnyi tibeti tüntetőt vett őrizetbe közvetlenül azután, hogy az olimpiai lángot szállító repülőgép a pakisztáni Iszlámábádból csütörtökre virradóra megérkezett az indiai fővárosba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!