Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Gumibottal fenyítették a francia diákokat

2007.11.13. 17:43
Franciaország 57 egyetemén tartották már tiltakozó akciókat a felsőoktatás tervezett reformja ellen. Nanterre jogi karán kedden gumibottal verték ki a rendőrök az egyetemről a sztrájkolókat. A diákok több állami támogatást akarnak.

Franciaország-szerte feszült a hangulat az egyetemeken. Egymást érik a tiltkozó megmozdulások, mert sok diákot kiborított a kormány felsőoktatási reformja. Az augusztuisban elfogadott változtatás szerint öt év alatt az egyetemek teljes autonómiát kapnának személyzeti és gazdasági ügyekben. Ezzel párhuzamosan magáncégek egyetemi alapítványokon keresztül szponzorálhatnák az oktatást. A tiltakozó diákok szerint ezzel az állam odadobja iskoláikat a cégeknek. Nehezményezik, hogy már most is csak 7 ezer euró állami támogatás jut egy hallgatóra, holott egy gimnazista fejkvótája évi 10 ezer euró. Az állam ugyan több pénzt ígért a felsőoktatásnak, de a baloldali diákszervezetek ebben nem bíznak.

Az ország 85 egyeteméből eddig 57-ben tartottak valamilyen tiltakozó akciót. A legdurvábbat kedden Nanterre jogi karán rendezték, ahol 150 diák sztrájkot hirdetett. Az egyetem rektora erre kihívta a rendőröket. A rendőrség gumibotozással és könnygázzal verte ki a tanítást akadályozó fiatalokat az épületből. A rendőröket az közben a kívülálló, nem sztrájkoló diákok is köpködték, ököllel ütlegelték és szidalmazták. Ugyanakkor felvonultak a sztrájkolók ellen tüntető hallgatók is.

Rennes egyetemén is volt sztrájk kedden, de itt az intézmény vezetője nem a rendőrséghez fordult, hanem tanítási szünetet rendelt el.