Ágnes
-1 °C
2 °C

Tömegtüntetések napja Franciaországban

2006.04.04. 12:04
Milliós tömegtüntetést és általános sztrájkot tartanak kedden a francia diákok és a szakszervezetek a kormány munkapiaci reformjai ellen. A diákok úgy érzik, a győzelem küszöbén állnak. Pedig a törvényt már az alkotmánybíróság is elfogadta és Chirac elnök is aláírta.

Tömegtüntetésre és országos sztrájkra készülnek kedden Franciaországban a szakszervezetek és a diákok az új mukatörvénykönyv ellen. A tiltakozók reményei szerint a múlt héthez hasonlóan ismét milliós embertömeget sikerül majd mozgósítani a kormány ellen. A fiatalok első munkavállalását az indoklás nélküli felmondás lehetőségének két évre hosszabbításával elősegíteni akaró új munkaszerződés (CPE) törvényesnek találta az alkotmánybíróság és Chirac elnök is aláírta már.

Az általános sztrájk hatalmas közlekedési káoszhoz vezethet, hiszen a vasutasok, a reptéri dolgozók és a tömegközlekedési vállalatok munkatársai is csatlakoztak. Ugyanakkor a BBC értesülései szerint a szakszervezetek hajlanak a tárgyalásokra, hiszen Chirac a törvény aláírásakor a CPE módosítását is felvetette.


Nézze meg képeinket!

A francia diákszövetség, az Unef elnöke, Bruno Julliard a France Inter rádiónak nyilatkozva azt mondta, most már megfontolná a kormány tárgyalási meghívását. A múlt héten az egymilliós demonstrációk és az általános sztrájk hatására a diadalittas diákok még visszautasították de Villepin kormányfő tárgyalási javaslatát.

"Elfogadjuk a meghívást, ha a következő napokban nem írnak alá egy új munkaszerződést sem" - jelentette ki Julliard. Ugyanakkor szerinte a tiltakozók "a győzelem küszöbén állnak".

Megoldást jelenthet, hogy a francia lapok értesülései szerint Nicolas Sarkozy belügyminiszter - Villepin kormányfő legnagyobb jobboldali riválisa a jövő évi elnökválasztáson - gyakorlatilag átvette a CPE-vel kapcsolatos problámák kezelését. Sarkozy - aki liberális gazdaságpolitikusként a CPE-nél durvább munkaerőpiaci reformokat akar - a múlt héten a CPE-törvény ideiglenessé tételét javasolta. Elképzelései szerint a törvényt fél év próbaidő után felülvizsgálnák.