Benedek
-5 °C
5 °C

Összecsapások Franciaországban

2006.04.01. 12:00
Mivel az alkotmánybíróság helyben hagyta a fiatalok munkavállalásáról szóló új törvényt, Chirac elnök bejelentette, hogy aláírja azt. Hiába ígért azonnali könnyítéseket az államfő, heves, összecsapásokba torkoló tüntetések robbantak ki Párizsban.

Heves utcai megmozdulások robbantak ki Franciaországban péntek éjjel, miután Jacques Chirac államfő tévébeszédben jelentette be, hogy aláírja a vitatott munkajogi törvénymódosításokat. Párizsban kétezren tiltakoztak, a résztvevők üvegpalackokkal dobálták meg a kiv onuló karhatalmat. A szenátus épületénél szétvertek egy őrbódét, valamint egy párt fogadóirodáját.

Csuklyás randalírozók kirakatokat vertek szét a francia főváros egyik elegáns főútvonalán.

Chirac elnök pénteken televíziós beszédében azt mondta, hogy aláírja a fiatalok első munkahelyéről szóló törvényt, de azt is megígérte, hogy azonnal változtatásokat hajtanak végre a legnagyobb vitát kiváltó pontokban. A jogszabály hatályba léptetését azzal indokolta, hogy megszavazta a parlament és jóváhagyta az alkotmánybíróság is.

A módosítások lényege, hogy két évről egy évre csökken az az időszak, amely alatt az első munkahely felmondási idő nélkül elbocsáthatja a fiatal munkavállalót, és a meg is kell indokolni a felmondást.

A baloldali pártok, a szakszervezetek és a diákok azonnal élesen bírálták az elnöki döntést, mert nem tartják elegendőnek a módosításokat. Egyben követelték azt, hogy a törvényhozás másodjára is vitassa meg a törvényt. Hasonló tiltakozó megmozdulások voltak Strasbourgban, Nancyban, Grenoble-ban, Lyonban, Bordeaux-ban és Lille-ben.