Auguszta
-4 °C
2 °C

Nem közelednek az álláspontok a lázongó Franciaországban

2006.03.24. 17:27
Villepin kormányfő nem hajlandó visszavonni a kormány által beterjesztett javaslatot, és továbbra is érvényes a keddre meghirdetett általános sztrájk.

Eredménytelenül zárultak pénteken a francia fővárosban Dominique de Villepin kormányfő és a szakszervezeti vezetők közötti megbeszélések, amelyen az érdekvédők el szerették volna érni a kormány széles körben vitatott munkajogi törvényjavaslatának visszavonását. "Teljes elutasításba ütköztünk" - mondta a 75 perces találkozó után Francois Chereque, a CFDT szakszervezet főtitkára. Villepin kormányfő nem hajlandó visszavonni a kormány által beterjesztett javaslatot - panaszolták az érdekképviseleti szervek vezetői.

Azt is elmondták, hogy a felek nem állapodtak meg a tárgyalások esetleges folytatásának időpontjában, így - tették hozzá - továbbra is érvényes a keddre meghirdetett általános sztrájk. Röviddel később viszont a miniszterelnök úgy nyilatkozott: reméli, hogy "a következő napokban folytatódik" a párbeszéd közte és a munkavállalók képviselői között. Villepin szombaton fogadja a tervezett munkajogi reformmal kapcsolatban súlyos kifogásokat emelő ifjúsági szervezetek képviselőit.

Közben Nicolas Sarkozy belügyminiszter pénteken Párizsban a rendfenntartó erők több száz tagja előtt úgy nyilatkozott, a tervezett reformokkal szembeni tiltakozások átalakulóban vannak. Szavai szerint az utóbbi két-három nap tapasztalatai alapján tartani lehet attól, hogy a - hetek óta tartó - tüntetéshullám feléleszti a tavaly őszi külvárosi zavargásokat. A belügyminiszter által megvont mérleg szerint eddig 1420 személyt vettek őrizetbe a tiltakozásokkal összefüggésben. A sérültek száma meghaladja a 450-et, több mint felük a rendőrök soraiból került ki.

Sarkozy mindezek fényében nyomatékosan arra kérte a rendőröket, összpontosítsanak a zavarkeltők lefogására. Kérte egyúttal az ellenőrzés megszigorítását a pályaudvarokon és a földalatti állomásokon.