Judit
2 °C
7 °C

Románia és Bulgária is NATO-tag lehet

2002.01.21. 11:30
Német sajtóértesülés szerint a NATO november végén tartandó prágai csúcstalálkozóján hét kelet-európai állam fog meghívást kapni a szervezetbe. A 'nagycsoportos' bővítés során az atlanti szervezet tagja lehet Szlovákia, Szlovénia, továbbá a három balti állam mellett Bulgária és Románia is.
A Berliner Zeitung hétfőn közölt brüsszeli információja szerint döntés ugyan még nem született, ám NATO-diplomaták egyértelműen "nagycsoportos" bővítésre számítanak. Úgyszólván bizonyosra vehető, hogy az atlanti szervezet a tagjai közé fogadja Szlovákiát és Szlovéniát, továbbá a három balti államot. Valószínűnek tartják a diplomaták, hogy meghívást kap a NATO-ba Bulgária és Románia is; utóbbi két ország tagságát többek között Törökország és Franciaország szorgalmazza.

'Megbízható partnereket' keresnek

A német lap szerint tavaly szeptember 11. óta módosult a NATO-tagok viszonya a bővítéshez. Ennek nyomán háttérbe szorult az a megfontolás, milyen katonai előnyökkel jár új tagok befogadása. Ehelyett "általános politikai megfontolások" kerültek előtérbe.

Vonatkozik ez az Egyesült Államokra is, amelynek kormánya a terrorizmus ellen vívott harc szempontjából különös súlyt helyez megbízható koalíciókra. "Washingtonban is már csak az a kérdés, hogy öt vagy hét új tag csatlakozhat-e a NATO-hoz" - idézett a Berliner Zeitung egy magas rangú brüsszeli diplomatát.

NATO-körök véleménye szerint a bővítés tervezését megkönnyíti az Egyesült Államok és Oroszország között tapasztalható közeledés. Moszkva ugyan továbbra is fenntartásokat táplál az egykori szovjetköztársaságok, Észtország, Lettország és Litvánia NATO-belépésével szemben. Az atlanti szövetséghez fűződő viszonya azonban időközben olyan mértékben javult, hogy feltehetően bele fog nyugodni az újabb keleti bővítésbe.

Albánia és Macedónia nélkül

A brüsszeli központban mindazonáltal el akarják kerülni a nyilvános vitát. Ennek elsődleges oka az, hogy nem kívánnak civakodást Albániával és Macedóniával, azzal a két balkáni országgal, amelyek NATO-tagsága a mostani fordulóban bizonyosan nem kerül terítékre. Emiatt legkorábban a NATO-külügyminiszterek májusi tanácskozásán lesz szó a tagjelöltekről - írta a Berliner Zeitung.

A NATO 1997-ben hívta meg a szervezetbe Magyarországot, Lengyelországot és a Cseh Köztársaságot. E három állam 1999 tavaszán lett a szövetség tagja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?