Árpád
-2 °C
4 °C

Amerika szövetségeseket keres

2002.02.11. 18:22
George Bush amerikai elnök egyre inkább hajlik arra, hogy szerepet ajánljon fel Oroszországnak a NATO-ban abban a reményben, hogy a lépéssel csökkentheti Moszkva ellenállását egy jövőbeni Irak elleni katonai fellépéssel szemben. Ugyanakkor Vlagyimir Putyin orosz elnök továbbra is óvja az Egyesült Államokat az Irak elleni katonai akciótól.
A The Times brit napilap hétfői washingtoni keltezésű tudósításában emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnök eredetileg kétkedve fogadta Tony Blair brit kormányfő tavalyi kezdeményezését a NATO és Oroszország közötti együttműködés szorosabbra fűzésére.

Putyin KGB-s múltja nem a legjobb ajánlólevél

Bush elnök azonban leküzdötte kétségeit és leszereli Donald Rumsfeld védelmi miniszter és az amerikai tábornokok Vlagyimir Putyin elnök egykori KGB-s múltja miatti ellenérzéseit.

Kormányilletékesek szerint májusra összeáll a szorosabb együttműködésről szóló megállapodás alapja, amely nem biztosít ugyan teljes jogú NATO-tagságot, de Oroszország gyakorlati bevonását eredményezi az észak-atlanti szövetség olyan feladataiba, mint a terrorizmus elleni harc, továbbá utat nyit a közös hadgyakorlatok rendezése előtt - írta a brit lap.

Célkeresztben Husszein

Washington részben azért hajlott végül az elképzelés megvalósítására, mert Oroszországot kulcsfontosságúnak tartja egy jövőbeni Irak elleni támadás tervezésében. Oroszország Iraki fő védelmezője egy amerikai támadással szemben. Moszkva Bagdad utolsó barátja az ENSZ Biztonsági Tanácsában az Irak-ellenes szankciókról folyó vitában, mivel Kína és Franciaország egyre inkább megkeményíti álláspontját Szaddám Huszein iraki elnöknek a nemzetközi fegyverellenőröket elutasító magatartása miatt.

Moszkva érdekeit elsősorban gazdasági és nem politikai megfontolások vezérlik. Washingtoni illetékesek remélik, hogy csökkenthetik Oroszország ellenkezését, ha megfelelő ellentételezéssel állnak elő. Irak a szovjet időkben szállított katonai felszerelésekért 8 milliárd dollárral tartozik Moszkvának, az orosz olajtársaságokat pedig többmilliárd dolláros - az ENSZ-szankciók által befagyott - szerződések kötik az országhoz. Elemzők szerint Moszkva elfogadna egy olyan egyezséget, amelyben Washington ígéretet tesz arra, hogy garantálja Oroszország gazdasági érdekeit egy, a Szaddám Husszeint követő új iraki rendszernél is.

Putyin még kéreti magát

Vlagyimir Putyin orosz államfő egy hétfőn megjelent interjúban óva intette az Egyesült Államokat attól, hogy egyoldalú katonai akcióba lépjen Irak vagy más ország ellen, ha egyetértésben kívánja tartani a terrorizmus elleni nemzetközi koalíciót. A The Wall Street Journal című amerikai lapnak nyilatkozva Putyin emlékeztetett rá, hogy a terrorizmus elleni harcban eddig elértek széles körű és jelentős mértékű nemzetközi egyeztetés eredményei. Ennek így is kell maradnia, hogy a jövőbeni műveletek hatékonyságát biztosítani tudják - tette hozzá.

Az amerikai elnök január végi beszédére utalva - amelyben George Bush a gonosz tengelyében lévő államoknak minősítette Irakot, Iránt és Észak-Koreát -, az orosz államfő óvott attól, hogy feketelistákat állítsanak fel országokról. Elismerte ugyanakkor, hogy a vegyi és biológiai fegyverek fejlesztésével gyanúsított Irak problémát jelent, és nem zárta ki az esetleges katonai fellépés lehetőségét sem. Hozzátette azonban, ez "messze nem az egyetlen, a legátfogóbb vagy a legjobb megoldás" lenne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?