Erzsébet
1 °C
4 °C

Prága kihívja maga ellen a sorsot

2002.11.15. 10:58
Két évvel ezelőtt a Nemzetközi Valutaalap és Világbank csúcstalálkozóján az antiglobalista tüntetők szétverték Prága történelmi belvárosát. A jövő csütörtöktől péntekig tartó NATO-csúcsra 46 államfő, illetve miniszterelnök, és további 2000 magas rangú vendégen kívül 120 ezer tüntető is készül. A cseh fővárosban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, ugyanakkor a csehek 80 százaléka fél attól, hogy újra megismétlődhetnek a két évvel ezelőtti események.
A november 21-22. között megrendezésre kerülő NATO-csúcstalálkozóra - amelyre első ízben kerül sor egy volt varsói szerződésbeli tagállamban - 46 ország legfelsőbb vezetőit várják a cseh fővárosba. Biztonságukra - a Népszabadság információi szerint - mintegy 12 ezer rendőr, háromezer katona, több ezer polgári ruhás rendőr és ügynök vigyáz majd. A terroristaellenes egységeket az angol SAS-kommandós különítmény vezetői képezték ki külön ki erre az alkalomra. A belvárosi házak tetején pedig hetvenkét órán át mesterlövészek teljesítenek szolgálatot. Prága fölött három napon át F-16-os amerikai vadászgépek ellenőrzik a légteret, s ott cirkál majd az AWACS megfigyelőrendszerrel ellátott Boeing is.

Hét ország kap meghívást
Egy héttel a NATO prágai csúcsértekezlete előtt a szövetség brüsszeli székhelyén egy illetékes forrás megerősítette, hogy hét kelet-európai ország kap meghívást a NATO-ba. Eszerint a prágai csúcsértekezleten meghívást kap a NATO-ba Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Szlovákia, Bulgária és Románia. A meghívás hivatalos formában csak a csúcstalálkozón hangzik el.

Prágaiak, maradjatok otthon!

A csúcstalálkozó idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a cseh fővárosban. A hatóságok lezárják a tanácskozás legfőbb színhelyét, a Kongresszusi Központot és annak környékét, beleértve a városon áthaladó autópályákat összekötő főútvonalat is. A tömegközlekedési eszközök útvonala módosítva lesz. A Prágába utazó turistáknak ezért november 19-22 között a városközpontban komoly problémákkal kell számolnia. A rendőrség felszólította a lakosságot is, hogy aki teheti, az említett napokban ne menjen a belvárosba, ahol ráadásul több mint negyven tüntetést is bejelentettek, s ezért várható, hogy utcai zavargásokra kerül sor. A NATO-csúcs miatt rendkívüli tanítási szünet lesz Prágában.

Antiglobalisták és fasiszták

Nemcsak a leghírhedtebb nyugati antiglobalista szervezetek tagjai, hanem az orosz és a szerb fasiszták is tüntetésekre készülnek az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozója alatt - nyilatkozta a Michael Mazel, a prágai belügyminisztérium szakértője. A cseh idegenrendészet értesülései szerint legalább százhúszezer tüntető készül a fővárosba, akik jórészt Németország felől jönnek. A cseh hatóságok a külföldi titkosszolgálatokkal együttműködve 2500 nevet tartalmazó listát állítottak össze azokról, akiket nemkívánatos személynek tartanak Csehországban - írja a Népszabadság. A névsort eljuttatták valamenynyi határátkelőre, ahonnan már több érintettet visszaküldtek.

A cseh közvéleménykutató intézetek legfrissebb adatai szerint a prágaiak csaknem nyolcvan százaléka aggódik az agreszszív tüntetések és esetleges tragikus következményeik miatt.

Prágai tízparancsolat
A cseh Belügyminisztérium egy 10 pontból álló listát tett közzé, amellyel tanácsokat kíván adni ahhoz, hogy a november 21-22-én Prágában sorra kerülő NATO-csúcs idején a polgárok hogyan viselkedjenek, különösen utcai randalírozások esetén.

1. Kövesse a rendőrök utasításait!
2. Iratait tartsa magánál!
3. Ügyeljen aktívan saját biztonságára!
4. Legyen éber!
5. A bámészkodás nem kockázatmentes!
6. Csupán a saját kötelességét teljesítse!
7. A passzív tolerancia jobb, mint a radikális személyekkel folytatott vita!
8. Tájékoztassa az önhöz közel állókat a terveiről!
9. Biztosítsa vagyonát a tolvajok és a vandálok ellen!
10. Korlátozza a Prágán belüli mozgását!
Forrás: Népszabadság

Öt embert letartóztattak, 37-et kiutasítottak

Összesen 37 külföldi állampolgárt - többségükben ukránokat - utasított ki kedden és szerdán Csehországból az idegenrendészet a Prágában és környékén megtartott széleskörű ellenőrzés eredményeként. A külföldiek hivatalos engedély nélkül tartózkodtak Csehországban. Észak-Csehországban letartóztattak öt szélsőséges fiatalt, akik arra készültek, hogy a csúcstalálkozót áramkimaradással zavarják meg. A 19 éves opavai fiatalok magasfeszültségű vezetéket akartak megrongálni. Eddig már többször hajtottak végre ilyen cselekedeteket lakóhelyükön és az egyik jelentős morvaországi ipari központban, Osztravában. Így akarnak harcolni a cseh távközlési vállalat monopóliuma, és a dél-csehországi, temelini atomerőmű üzembe helyezése ellen.

Kucsma, Lukasenko - persona non grata

Bár Brüsszel közölte, hogy a NATO-Ukrajna Partnerségi Tanács ülésére az eredeti elképzelésektől eltérően nem államfői, hanem csak külügyminiszteri szinten kerül sor, a cseh és és más országokbeli sajtótermékekben olyan hírek jelentek meg, hogy Kucsma - annak ellenére, hogy nem kapott meghívást - mégis Prágába kíván utazni. Az ukrán államfő egyelőre azonban még nem kért vízumot a cseh hatóságoktól - írja az MTI. Leonyid Kucsma azért nem kívánatos személy Prágában, mert Ukrajna amerikai értesülések szerint Kolcsuha típusú katonai radarokat adott el Iraknak.

A két évvel ezelőtti tüntetés mérlege
A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank elleni 2000. szeptember 26-án tartott tüntetés zavargásokba torkollott. A mintegy 15 ezer tüntető közül 889 személyt - köztük 360 külföldi állampolgárt - tartóztatott le a cseh rendőrség. Bűnvádi eljárást 20 személy (18 külföldi, ebből 7 magyar) ellen indítottak. A cseh rendőrség 129 külföldit utasított ki az országból. Az összecsapások után a prágai kórházakban több mint 600 személynek nyújtottak orvosi ellátást és segítséget. A tanácskozás résztvevői közül 2 személy sérült meg: egy japán küldött, illetve egy orosz miniszteri szóvivő. Becslések szerint Prága történelmi belvárosában több 10 millió koronás kár keletkezett.
A helyzet korántsem tűnik ilyen egyszerűnek Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfővel kapcsolatban. Ő szintén nem kapott meghívást a prágai tanácskozásra, mivel a nyugati politikusok szerint Lukasenko rendszere nem demokratikus, nem tiszteli az emberi jogokat, s ezért a fehérorosz elnöknek nincs helye a demokráciákat képviselő politikusok között. A cseh hatóságok jelezték: valószínűleg nem adnak vízumot Lukasenkónak. A fehérorosz államfő emiatt immár a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegeti Prágát, a NATO vezetésével pedig közölte, hogy beszünteti az illegális bevándorlók és drogcsempészek feltartóztatását országa nyugati határain, ha nem kap vízumot. Végleges döntés még nem született Lukasenko vízumügyébent.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?