Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Prága kihívja maga ellen a sorsot

2002.11.15. 10:58
Két évvel ezelőtt a Nemzetközi Valutaalap és Világbank csúcstalálkozóján az antiglobalista tüntetők szétverték Prága történelmi belvárosát. A jövő csütörtöktől péntekig tartó NATO-csúcsra 46 államfő, illetve miniszterelnök, és további 2000 magas rangú vendégen kívül 120 ezer tüntető is készül. A cseh fővárosban rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be, ugyanakkor a csehek 80 százaléka fél attól, hogy újra megismétlődhetnek a két évvel ezelőtti események.
A november 21-22. között megrendezésre kerülő NATO-csúcstalálkozóra - amelyre első ízben kerül sor egy volt varsói szerződésbeli tagállamban - 46 ország legfelsőbb vezetőit várják a cseh fővárosba. Biztonságukra - a Népszabadság információi szerint - mintegy 12 ezer rendőr, háromezer katona, több ezer polgári ruhás rendőr és ügynök vigyáz majd. A terroristaellenes egységeket az angol SAS-kommandós különítmény vezetői képezték ki külön ki erre az alkalomra. A belvárosi házak tetején pedig hetvenkét órán át mesterlövészek teljesítenek szolgálatot. Prága fölött három napon át F-16-os amerikai vadászgépek ellenőrzik a légteret, s ott cirkál majd az AWACS megfigyelőrendszerrel ellátott Boeing is.

Hét ország kap meghívást
Egy héttel a NATO prágai csúcsértekezlete előtt a szövetség brüsszeli székhelyén egy illetékes forrás megerősítette, hogy hét kelet-európai ország kap meghívást a NATO-ba. Eszerint a prágai csúcsértekezleten meghívást kap a NATO-ba Észtország, Lettország, Litvánia, Szlovénia, Szlovákia, Bulgária és Románia. A meghívás hivatalos formában csak a csúcstalálkozón hangzik el.

Prágaiak, maradjatok otthon!

A csúcstalálkozó idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a cseh fővárosban. A hatóságok lezárják a tanácskozás legfőbb színhelyét, a Kongresszusi Központot és annak környékét, beleértve a városon áthaladó autópályákat összekötő főútvonalat is. A tömegközlekedési eszközök útvonala módosítva lesz. A Prágába utazó turistáknak ezért november 19-22 között a városközpontban komoly problémákkal kell számolnia. A rendőrség felszólította a lakosságot is, hogy aki teheti, az említett napokban ne menjen a belvárosba, ahol ráadásul több mint negyven tüntetést is bejelentettek, s ezért várható, hogy utcai zavargásokra kerül sor. A NATO-csúcs miatt rendkívüli tanítási szünet lesz Prágában.

Antiglobalisták és fasiszták

Nemcsak a leghírhedtebb nyugati antiglobalista szervezetek tagjai, hanem az orosz és a szerb fasiszták is tüntetésekre készülnek az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozója alatt - nyilatkozta a Michael Mazel, a prágai belügyminisztérium szakértője. A cseh idegenrendészet értesülései szerint legalább százhúszezer tüntető készül a fővárosba, akik jórészt Németország felől jönnek. A cseh hatóságok a külföldi titkosszolgálatokkal együttműködve 2500 nevet tartalmazó listát állítottak össze azokról, akiket nemkívánatos személynek tartanak Csehországban - írja a Népszabadság. A névsort eljuttatták valamenynyi határátkelőre, ahonnan már több érintettet visszaküldtek.

A cseh közvéleménykutató intézetek legfrissebb adatai szerint a prágaiak csaknem nyolcvan százaléka aggódik az agreszszív tüntetések és esetleges tragikus következményeik miatt.

Prágai tízparancsolat
A cseh Belügyminisztérium egy 10 pontból álló listát tett közzé, amellyel tanácsokat kíván adni ahhoz, hogy a november 21-22-én Prágában sorra kerülő NATO-csúcs idején a polgárok hogyan viselkedjenek, különösen utcai randalírozások esetén.

1. Kövesse a rendőrök utasításait!
2. Iratait tartsa magánál!
3. Ügyeljen aktívan saját biztonságára!
4. Legyen éber!
5. A bámészkodás nem kockázatmentes!
6. Csupán a saját kötelességét teljesítse!
7. A passzív tolerancia jobb, mint a radikális személyekkel folytatott vita!
8. Tájékoztassa az önhöz közel állókat a terveiről!
9. Biztosítsa vagyonát a tolvajok és a vandálok ellen!
10. Korlátozza a Prágán belüli mozgását!
Forrás: Népszabadság

Öt embert letartóztattak, 37-et kiutasítottak

Összesen 37 külföldi állampolgárt - többségükben ukránokat - utasított ki kedden és szerdán Csehországból az idegenrendészet a Prágában és környékén megtartott széleskörű ellenőrzés eredményeként. A külföldiek hivatalos engedély nélkül tartózkodtak Csehországban. Észak-Csehországban letartóztattak öt szélsőséges fiatalt, akik arra készültek, hogy a csúcstalálkozót áramkimaradással zavarják meg. A 19 éves opavai fiatalok magasfeszültségű vezetéket akartak megrongálni. Eddig már többször hajtottak végre ilyen cselekedeteket lakóhelyükön és az egyik jelentős morvaországi ipari központban, Osztravában. Így akarnak harcolni a cseh távközlési vállalat monopóliuma, és a dél-csehországi, temelini atomerőmű üzembe helyezése ellen.

Kucsma, Lukasenko - persona non grata

Bár Brüsszel közölte, hogy a NATO-Ukrajna Partnerségi Tanács ülésére az eredeti elképzelésektől eltérően nem államfői, hanem csak külügyminiszteri szinten kerül sor, a cseh és és más országokbeli sajtótermékekben olyan hírek jelentek meg, hogy Kucsma - annak ellenére, hogy nem kapott meghívást - mégis Prágába kíván utazni. Az ukrán államfő egyelőre azonban még nem kért vízumot a cseh hatóságoktól - írja az MTI. Leonyid Kucsma azért nem kívánatos személy Prágában, mert Ukrajna amerikai értesülések szerint Kolcsuha típusú katonai radarokat adott el Iraknak.

A két évvel ezelőtti tüntetés mérlege
A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank elleni 2000. szeptember 26-án tartott tüntetés zavargásokba torkollott. A mintegy 15 ezer tüntető közül 889 személyt - köztük 360 külföldi állampolgárt - tartóztatott le a cseh rendőrség. Bűnvádi eljárást 20 személy (18 külföldi, ebből 7 magyar) ellen indítottak. A cseh rendőrség 129 külföldit utasított ki az országból. Az összecsapások után a prágai kórházakban több mint 600 személynek nyújtottak orvosi ellátást és segítséget. A tanácskozás résztvevői közül 2 személy sérült meg: egy japán küldött, illetve egy orosz miniszteri szóvivő. Becslések szerint Prága történelmi belvárosában több 10 millió koronás kár keletkezett.
A helyzet korántsem tűnik ilyen egyszerűnek Alekszandr Lukasenko fehérorosz államfővel kapcsolatban. Ő szintén nem kapott meghívást a prágai tanácskozásra, mivel a nyugati politikusok szerint Lukasenko rendszere nem demokratikus, nem tiszteli az emberi jogokat, s ezért a fehérorosz elnöknek nincs helye a demokráciákat képviselő politikusok között. A cseh hatóságok jelezték: valószínűleg nem adnak vízumot Lukasenkónak. A fehérorosz államfő emiatt immár a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok megszakításával fenyegeti Prágát, a NATO vezetésével pedig közölte, hogy beszünteti az illegális bevándorlók és drogcsempészek feltartóztatását országa nyugati határain, ha nem kap vízumot. Végleges döntés még nem született Lukasenko vízumügyébent.