16:00, November 29.
Ecuador 0
Szenegál 0
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 0
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

A német közvéleményt sokkolta a düsseldorfi robbantás

2000.08.03. 20:26
Jürgen Trittin zöldpárti környezetvédelmi miniszter a németországi szélsőjobboldali pártok betiltását követeli. A javaslatot több politikus és a rendőrszakszervezet is támogatja. Németországban három hónap alatt 157 antiszemita támadás történt. Legutóbb, július 27-én a düsseldorfi pályaudvaron tíz ember sérült meg egy robbanás során.
Trittin szerint szélsőjobboldali csoportok már több embert öltek meg Németországban, mint a szélsőbalos terrorszervezetek a '70-es években.

A robbantás után
A német közvéleményt legutóbb a július 27-ai, düsseldorfi pályaudvaron történt robbanás döbbentette meg. A merényletben tíz oroszországi bevándorló sebesült meg, köztük hat zsidó. Az egyik sérült egy terhes kismama volt, aki elvesztette a babáját és egyik lábát amputálni kellett. A merénylet elkövetésével neonáci csoportokat gyanúsítanak.

A miniszter mostani javaslatát több bajorországi politikus és a rendőrszakszervezet is támogatja. Konrad Freiberg, a szakszervezet vezetője szerint a pártok betiltása a ,,náci mozgalom felszámolásának logisztikáját segítené".

Nyilvántartásba veszik őket
A német hatóságok azért már tettek bizonyos lépéseket az erőszak megfékezésére. A tartományi és szövetségi belügyi szervek megállapodtak, hogy ezentúl sokkal komolyabban figyelnek a neonáci szervezetekre és megerősítik a zsidó kulturális és vallási központok védelmét.

A hatóságok ígéretet tettek rá, hogy letöröltetik a náci honlapokat és összeállítanak egy országos adatbázist, amelyben minden, rasszista bűncselekményekkel kapcsolatban felmerült nevet tárolnak majd.

A fentieken túl a rasszista bűncselekmény miatt elítéltekre is valószínűleg komolyabb büntetés vár. Herta Daeubler-Gmelin igazságügyi miniszter szerint új törvényekre nincs szükség, de a mostaniaknak feltétlenül szigorúbban kell érvényt szerezni.

Részlet Schröder kancellár július 25-ai nyilatkozatából
,,Nyíltan be kell vallanom, torkig vagyok vele, hogy szinte naponta olvasok külföldiek vagy kisebbségiek ellen elkövetett rasszista, szélsőjobboldali támadásról szóló híreket. Gyilkosság, mészárlás, súlyos testi sértés, sírgyalázás - ezt nem tűrhetjük, és nem hagyhatjuk pusztán a rendőrségre és a bíróságra, hogy véget vessen ennek. A társadalom kohéziója a megkérdőjelezhetetlen értékeken alapszik. És most az egész társadalomnak kell ezeket az értékeket megerősítenie. Szerintem nem ellentmondás, ha az igazságért és a kirekesztés ellen harcolva kizárjuk azokat, akik a gyűlölet és intolerancia révén magukat rekesztik ki."
A német kormány által közzétett statisztikák szerint az elmúlt három hónapban 157 antiszemita támadás történt Németországban, míg tavaly ugyanebben az időszakban ,,csak" 110. A helyzet a keletnémet tartományokban a legrosszabb, ahol magasabb a munkanélküliség és komolyabb szociális feszültségek jelentkeznek mint nyugaton.

A düsseldorfi támadás kapcsán csütörtökön őrizetbe vettek egy férfit, aki a robbanás helyszínéhez közel lakott, és fegyverboltja van a városban. Pár órával később, a kihallgatás után szabadon engedték, és a rendőrség szóvivője csak annyit közölt, hogy már nem ez az illető az első számú gyanúsított. A rendőrség már 120 ezer márkás jutalmat ígér annak, aki bármilyen használható információval segíti a nyomozást.  • Hírek
  • Bankszámla