Bernadett
-2 °C
4 °C

Szombaton indulhat Nedzsef ostroma

2004.04.16. 14:37
Bár az amerikaiak korábban ódzkodtak tőle, szombaton mégis megindulhat Nedzsef ostroma. Egy libanoni lapnak nyilatkozó iraki kormányzati tisztviselő szerint a várost ostromgyűrűbe záró amerikai csapatokat folyamatosan erősítik.
Szombaton megkezdhetik Nedzsef ostromát az amerikai erők. Moktada asz-Szádr szélsőséges síita vezér magánhadserege múlt hétfőn foglalta el a síiták legszentebb városát, az amerikaiak szerdán vontak ostromgyűrűt a város köré.

Erősítenek

Az amerikaiak alapvetően ódzkodnak a síita szent hely elleni rohamtól, nem akarnák magukra haragítani a mérsékelt síita vezetőket. Az al-Muszatakbal című libanoni napilap iraki kormányzati forrásokra hivatkozó jelentése szerint azonban a város környékére folyamatos erősítéseket küldenek az amerikaiak. A napilap értesülései szerint az akció célja Szádr magánhadseregének kiűzése.

Az amerikaiak röplapokon már felszólították a milícia tagjait, hogy hagyják el a várost.

Átléphetik a vörös vonalat

Muktada asz-Szadr pénteken figyelmeztette az amerikaiakat hogy rendkívül sokat kockáztatnak a támadással. "Ha megölnek, vagy elfognak, az iraki emberek tudni fogják, hogyan válaszoljanak olyan erővel és keménységgel, amelyet elképzelni se tud senki" - nyilatkozta az asz-Szafir című libanoni lapnak.

Az iraki síiták szellemi vezére, a követőit mindeddig mérsékletre intő Ali asz-Szisztáni nagyajatolláh szintén óva intette az amerikaiakat a támadástól, mondván, a szent város megrohamozásával "megálljt parancsoló vörös vonalat lépnek át".