Edina
-12 °C
-3 °C

Megdőlt a Nepáli Királyság

2006.04.21. 17:15
A nepáli király pénteken bejelentette, hogy átadja a hatalmat a politikai pártoknak, és felkérte őket, hogy nevezzenek meg egy új miniszterelnököt. A két hete tartó tüntetések és összecsapások 14 halálos áldozatot követeltek, céljuk a király hatalmának megdöntése volt.

Gianendra, Nepál királya több napig tartó tüntetéshullám után felszólította az ellenzéki pártokat, hogy állítsanak miniszterelnök-jelöltet. A televízióban elhangzott beszédben ígéretet tett arra, hogy visszaadja a hatalmat népének, azonban nem jelölt ki időpontot a választások megtartására.

Többpárti demokrácia

„Elkötelezettek vagyunk a többpárti demokrácia és az alkotmányos királyság mellett” – fogalmazott a király pénteki beszédében. "A Nepáli Királyságban a végrehajtó hatalmat a mai naptól vissza kell adni a népnek" – hangzott el az állami rádióban és televízióban. Felkérte a hétpárti ellenzéki szövetséget, hogy minél előbb nevezzen meg egy új miniszterelnököt.

Az uralkodó, aki tavaly februárban ragadta magához a teljhatalmat, nem fejtette ki, hogyan képzeli el a hatalomátadás folyamatát. Ellenzéki politikusok első reakcióikban elégtelennek minősítették a bejelentést.

Tüntetések, kijárási tilalom


Klikk a képre!

A himalájai királyságban két hete zajlanak összecsapásokba torkolló, az uralkodó távozását követelő tiltakozó megmozdulások. Pénteken több mint százezren tüntettek a főváros, Katmandu peremvárosi kerületeiben annak ellenére, hogy a hatóságok kijárási tilalmat vezettek be.

Előző nap a rendfenntartó erők éles lőszerrel tüzet nyitottak az uralkodó önkényuralma elleni tiltakozókra. A legfrissebb adatok szerint legalább 14-en meghaltak, több százan megsérültek a rendőri fellépésben. Az Európai Unió pénteken - röviddel a bejelentés előtt - elítélte a fegyveres erők csütörtöki sortüzét, amit "vízválasztónak" minősített a nepáli válság szempontjából.

Meg voltak számlálva napjai

Miközben egyre súlyosabbá vált a helyzet Nepálban, Karan Szingh indiai különmegbízott (házassága révén Gianendra nepáli király rokona), aki csütörtökön találkozott az uralkodóval, Újdelhibe visszatérve pénteken délelőtt kijelentette: a nap folyamán nagy jelentőségű bejelentés várható, amely segít rendezni a kialakult válságot.

Az Egyesült Államok katmandui nagykövete pénteken annak a véleményének adott hangot, hogy a nepáli királyt napokon belül eltávolíthatják a hatalomból, ha nem talál gyors megoldást az országát sújtó politikai válságra. „Napjai meg vannak számlálva" - nyilatkozta James Moriarty nagykövet újságíróknak.

A Kínával és Indiával határos himalájai országban 1990-től a múlt év februárjáig alkotmányos monarchia volt, ám akkor Gianendra király magához ragadta a teljhatalmat, és korlátozta a polgári szabadságjogokat. Arra hivatkozott, hogy a maoista lázadás és az államszervezetben uralkodó korrupció megfékezése érdekében van szüksége erre.