Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Zavargások Nepálban

2001.06.04. 15:59
Zavargások törtek ki Nepálban azt követően, hogy az államtanács Gianendra régenst királlyá nevezte ki, miután az ifjú uralkodó és állítólagos ámokfutó Dipendra belehalt sebeibe. A tüntetők és a rendőrök közötti összecsapásokban egy ember életét vesztette. Katmanduban kijárási tilalmat rendeltek el.
A nepáli államtanács hétfőn Gianendra régenst kiáltotta ki királlyá, miután az ifjú uralkodó és állítólagos ámokfutó Dipendra belehalt sebeibe. Az 53 éves Gianendra négy napon belül a harmadik királya Nepálnak. Bátyját, Birendra királyt pénteken lőtték agyon, hitvesével, két gyermekükkel és négy rokonnal együtt. Nem hivatalosan Dipendra trónörököst tették felelőssé a mészárlásáért.

A véres családirtás után Dipendra maga ellen fordította fegyverét - mondta egy rokon. Dipendra azóta kómában feküdt, szombaton mégis királlyá nyilvánították, Gianendrát pedig régenssé. Gianendra sebtében balesetként állította be a királyi palotában lejátszódott tragédiát, amit a himalájai ország lakossága erős kétkedéssel fogadott. Miután a meggyilkolt Birendra király mindhárom gyermeke is halott, öccsét, Gianendrát illette meg a trón az utódlási rend szerint. Gianendra azonban korántsem olyan népszerű Nepálban, mint bátyja volt. Gianendra fiának, Parasznak, aki most automatikusan trónörökössé lépett elő, több botrányos, halált okozó autóbalesete volt.

A hétfői katmandui tüntetés résztvevőinek száma Gianendra régens királlyá nyilvánítása után néhány órával több tízezerre nőtt és a demonstráció zavargássá fajult.

Egy ember életét vesztette

Szemtanúk szerint a biztonsági erők helyi idő szerint még este is gumibotokkal, könnygázzal és a levegőbe leadott lövésekkel próbálták szétoszlatni a tömeget a város különböző részein. A királyi palota közeléből már jóval korábban sikerült eltávolítaniuk a tüntetőket. A tiltakozók több főútvonalat eltorlaszoltak, autógumikat égettek. Kórházi források szerint a rendőrökkel való összecsapásokban meghalt egy férfi. Az AFP fotóriportere látta, amint egy motorkerékpáros a járműve tartályában lévő benzin felhasználásával gyújtópalackokat készített.

Közben a belügyminisztérium egyik magas rangú tisztségviselőjének bejelentése szerint a kormány Katmanduban helyi idő szerint hétfő délután fél négytől kedd reggelig kijárási tilalmat rendelt el. Az India és Kína között elterülő himalájai ország lakosságának nagy része nem fogadja el királynak Gianendrát, ez nyilvánult meg a tüntetők által kiabált jelmondatokban is. Az új uralkodó közvetlenül megkoronázása előtt ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza a királyi család lemészárlásának körülményeit.

A maoisták szerint összeesküvés történt

A nepáli maoista lázadók mozgalma szerint a királygyilkosság politikai összeesküvés eredménye, és kizártnak tartják, hogy családi vita állna mögötte. Hétfőn kiadott és első hivatalos reakciójukat tartalmazó nyilatkozatuk szerint "a vérfürdő a jelenlegi politikai rendszer végét jelzi". Szerintük "az a propaganda, amelyet a nemzeti és a nemzetközi reakciósok kifejtenek, valamint a tragédia körülményei egyértelműen bizonyítják, hogy összeesküvés történt, illetve azt, hogy nekik van igazuk, amikor arra tesznek javaslatot, hogy az összes politikai párt megegyezése alapján alakuljon átmeneti kormány, és alkossanak új alkotmányt".