Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nepál: király helyett kommunisták?

2001.07.23. 14:07
Rendszerváltó harcuk újabb állomásaként a Nepálban tevékenykedő maoista harcosok vasárnap késő este újabb támadással "ünnepelték meg" az ország új miniszterelnökének beiktatását. Az 1996-ban kezdődő harcokban mindeddig több mint ezerötszáz ember halt meg.

Legalább tizenöt rendőr meghalt, és harminchat megsebesült vasárnap késő este, mikor a nepáli Bajura körzetben, Pandusen faluban maoista aktivisták megtámadtak egy rendőrőrsöt. A támadás az új miniszterelnök, Sher Bahadur Deuba kinevezése után pár órával történt. Az új miniszterelnök a megtámadott faluban lakik.

A harc célja: kommunista köztársaság

A maoista aktivisták 1996 óta különböző gerillamódszereket alkalmazva harcolnak az alkotmányos monarchia ellen, céljuk a kommunista köztársaság kikiáltása. A harcok megkezdése óta több mint ezerötszáz embert gyilkoltak meg. A maoisták harcát csupán felerősítette, hogy június elsején ismeretlen okokból a nepáli trón örököse kiirtotta az egész királyi családot, komoly alkotmányos válságot és feszültséget okozva ezzel.

A régi miniszterelnöknek, Girija Prasad Koiralanak is a maoisták, illetve az ellenük folytatandó kormányzati harc, no meg az őt ért korrupciós vádak miatt kellett lemondania. Az új miniszterelnök tavaly már folytatott tárgyalásokat a lázadó maoistákkal, nem túl sok sikerrel.

A király India és a CIA bábja

A maoista aktivisták úgy gondolják, hogy a mostani király, Gianendra felelős a királyi család kiirtásáért, és a koronás főt "India és a CIA bábjának" tartják. A kommunista rendszer híveinek kedvelt célpontja a rendőrség. Több mint egy hete Nuwa faluban ötvenkilenc rendőrt ejtettek túszul, közülük tizenötöt már szabadon engedtek.