Alfréd
-2 °C
2 °C

Merényletre készültek a Fehér Ház ellen

2005.11.05. 11:32
Londonban vették őrizetbe azt a három iszlám fanatikust, akik a Newsweek információi szerint merényletre készültek a Fehér Ház ellen. Egyikük rakétaüzemenyagról szóló útmutatót szerzett be, a másiknál a Fehér Házról készült képeket találtak.

A washingtoni Fehér Ház elleni támadásra is készült három muzulmán fanatikus, akiket a Newsweek információi szerint október 21-én a brit fővárosban vettek őrizetbe.

Az amerikai hírmagazin internetes kiadása szerint azonban nem világos, hogy mennyire voltak előrehaladottak ezek a tervek. A nyomozást együtt végzik a brit és az amerikai hatóságok. Még nem biztos az sem, hogy a tervezés valóban merényletek végrehajtasára irányult, vagy csak "fanatikusok közötti egyeztetések zajlottak".

A brit hatóságok a hírmagazin jelentése szerint azt róják a 22 éves Waseem Mughal terhére, hogy rakétaüzemanyag készítésére szolgáló útmutatót, valamint egy öngyilkos merényletekről készült DVD-t szerzett be.

Az ugyancsak 22 esztendős Younis Tsoulival együtt kidolgozták a merényletek forgatókönyvét. Az őrizetbe vett harmadik személyt, a 19 éves Tariq al-Daourt azzal vádolják, hogy pénzzel támogatta a terrorista tevékenységet. Tsoulinál a Fehér Házról és a Capitoliumról készült fényképeket foglaltak le.

A londoni vádemelésekre nemzetközi nyomozás eredményeképpen került sor. Egy olyan terrorhálózatot figyeltek, amelynek volt egy "toborzója", aki arra hívott fel európai fiatalokat, hogy csatlakozzanak az iraki felkelőkhöz, írja a hírmagazin terrorellenes vezetőkre hivatkozva. A három fiatalt is ez a "toborzó" verbuválta az interneten Maximus fedőnéven. Maximus kezdetben Svédországból, később pedig Boszniából jelentkezett.

Izraeli gépet akartak lelőni a hollandiai terroristák

A Hollandiában októberben letartóztatott iszlám szélsőségesek az El Al izraeli légitársaság egyik gépét akarták lelőni, jelentette szombaton a holland állami televízió. A NOVA című hírműsorban elhangzott értesülés egy meg nem nevezett forrásra hivatkozott, amelyet a hét 18-30 éves fiatal letartóztatásához vezető ügyészségi jelentésből idéztek.

Az iszlám szélsőségeseknek tartott fiatalokat azzal a gyanúval vették őrizetbe, hogy holland politikusok és kormányépületek ellen terveztek merényleteket. Az őrizetbe vettek között volt a 19 esztendős Samir Azzouz, akit áprilisban felmentettek hasonló vádak alól, de három havi börtönre ítélték illegális fegyverbirtoklás miatt.

A NOVA szerint az Amszterdamban élő marokkói fiatalok egy El Al-gép elleni támadást terveztek még augusztusban a Schiphol repülőtéren. A hírműsor egyúttal ismertette Azzouznak a holland kormányhoz intézett videó-üzenetét is. "Közöttünk csak a kard nyelvezete érvényes, amíg békén nem hagyják a muszlimokat" - fogalmazott.

A holland főügyészség hivatala egyelőre nem volt hajlandó kommentálni a hírműsor jelentését.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft