Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

A volt brit kémfőnök atomterrortól tart

2005.11.03. 12:08
Tömegpusztító fegyverekkel, köztük atomtöltetekkel elkövetett terrortámadásokat sem tart kizártnak a brit külső hírszerzés (MI6) volt főnöke, aki szerint a júliusi londoni merényletsorozat "nem az elképzelhető legrosszabb" terrorcselekmény volt. Csütörtöki londoni lapértesülés szerint a nyári merényletek elkövetőit a támadás előtt már egy évvel figyelték.

Sir Richard Dearlove, az MI6 előző vezetője a csütörtöki The Daily Telegraph idézete szerint egy terrorizmusról tartott szemináriumon azt mondta: a júliusi londoni robbantássorozat - bár 52 halálos áldozattal járt - "nem volt stratégiai méretű terrorista esemény".

Dearlove szerint a nyári merénylet "helyi tervezésű és kivitelezésű" terrorcselekmény volt, és ennél "sokkal rettenetesebb" támadások is bekövetkezhetnek. "Ketyeg az óra" - tette hozzá a volt titkosszolgálati vezető, aki szerint a terroristák az interneten "egészen elrémisztő" technológiákhoz juthatnak hozzá.

Az al-Kaida terrorhálózat egyes elemei "rendkívüli módon érdeklődnek" biológiai, vegyi, radiológiai és végső soron nukleáris fegyvertechnológiák iránt. Jóllehet ilyeneket terrorcselekményekhez még nem használtak fel, de ez előbb-utóbb valószínűleg megtörténik - mondta az MI6 volt igazgatója.

Semmi rendkívüli

A csütörtöki Daily Mirror értesülése szerint brit titkosszolgálati ügynökök már egy évvel a július 7-i négyes londoni merényletsorozat előtt figyelték az elkövetőket, a megfigyeléssel azonban később felhagytak, mert arra a következtetésre jutottak, hogy a csoport nem jelent közvetlen veszélyt.

A brit bulvárlap rendőrségi forrásai szerint a londoni robbantók rajta voltak egy listán, amely száz, iszlám fanatikusnak tartott személy nevét tartalmazta. A négyek mozgását telepített ügynökök hetekig figyelték, de mivel semmi rendkívülit nem tapasztaltak, abbahagyták követésüket - írta a Daily Mirror.

A lap forrása szerint a merénylők viselkedésében még közvetlenül a terrortámadás előtt sem volt semmi gyanús. Az egyik öngyilkos robbantó például egy zártláncú kamera felvételén néhány órával önmaga és több utastársa felrobbantása előtt egy benzinkút pénztárosával veszekedett, mert kevesellte a visszajárót, előző nap pedig barátaival krikettezett.