Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Beismerte a Nike indonéz dolgozóinak zaklatását

2001.02.23. 14:34
A Nike elismerte, hogy indonéziai gyáraiban rendszeresen és súlyosan megsértették a dolgozók jogait. A munkásokat többször szexuálisan molesztálták, szóbeli és fizikai támadásnak voltak kitéve, túlóráztatták őket, és rendes egészségügyi ellátást sem kaptak. Erről egy független munkajogi szervezet jelentése számolt be. A sokszor megvádolt sportruházati cég reformokat ígér.
A Global Alliance for Workers and Communities (GAWC) nevű washingtoni szervezet - amelynek a Nike is tagja - az 54 ezer indonéz Nike-alkalmazottból több mint négyezerrel készített interjút. A jelentésből kiderül, hogy a dolgozók fele elégedetlen a gyárak egészségügyi körülményeivel. Ez azt jelenti, hogy - mint arról csaknem az összes megkérdezett beszámolt - nagyon nehéz betegszabadságot kérni, vagy egészségügyi ellátáshoz jutni.

A Nike rendre megsérti indonéz munkásainak alapvető jogait
Testi fenyítés és molesztálás

Többször előfordult, hogy egy munkást csak akkor engedtek el főnökei a helyi orvoshoz, miután összeesett. Mind a kilenc gyárban beszámoltak szóbeli és testi fenyítésről, de molesztálásról is. A munkások 80 százaléka fiatal nő ezekben a gyárakban. Mindezek ellenére meglepő, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada megfelelőnek nevezte kapcsolatát főnökeivel.

Bár az összes gyárban nagyobbak voltak a fizetések, mint a helyi minimumbér, a megkérdezettek több mint fele panaszkodott a bérekre, amely szerintük a létfenntartásra sem elegendő.

A jelentés készítői nyilatkozatukban aláhúzták, hogy a Nike teljes mértékben hajlandó volt az együttműködésre a felmérés során, és mindenhez hozzáférést engedett.

A Nike reformokat ígér

A Nike, amely évente 100 ezer dollár tagdíjat fizet a GAWC-nak, megígérte, hogy változtat a munkakörülményeken. A vezetőknek felkészítő tréningeken kell majd résztvenniük, törvényben foglalt jogaikról és kötelességeikről pedig pontos tájékoztatást adnak a munkásoknak és a vezetőknek egyaránt. Az egészségügyi problémák vizsgálatára független megfigyelőket kérnek majd fel. A kilenc gyár egyébként nem közvetlenül a Nike tulajdona, hanem a multi beszállítóié.

Korporációfigyelő szervezetek egyelőre nem tudták kommentálni a cég bejelentését és ígéretét.

A Reuters úgy tudja, hogy 2000 második negyedévében a Nike bevételei az ázsiai - csendes-óceáni régióban 20 százalékkal, 292 millió dollárra nőttek az előző évihez képest.

A céget korábban rengeteg kritika érte független szervezetek részéről, mert állítólag külföldi gyáraiban embertelenül bánik a munkásokkal. Mint arról az Index is beszámolt, januárban egy mexikói gyárról készített jelentés tartalmazott hasonló vádakat. A Nike akkor azt mondta, hogy nem ismeri el a jelentéskészítő szervezet pártatlanságát, és további vizsgálatokat kért. A cég hivatalos közleménye egyébként arról számolt be, hogy a mexikói gyárban azóta a vezetőség és a munkások rendezték a problémát.  • Vennék
  • Bankszámla