Nem lesz német netadó

2000.07.18. 21:35
A német pénzügyminisztérium a kiváltott felháborodás láttán gyorsan törölte a munkahelyi magáncélú internetezés megadóztatására szőtt terveit. Az FDP frakció már pénteken fellépett az ötlettel szemben, amikor a Stuttgarter Zeitung révén kiszivárgott a magáncélú telefonhívások analógiájára kivetendő "szörfölési adó" ötlete. Kritikus vélemény a koalíció soraiból is érkezett: Jörg Tauss, az SPD médiaszakértője azt követelte, a tervezetet a minisztériumban azonnal vegyék le a napirendről.
Németországban a munkavállalók továbbra is adómentesen használhatják magáncélra a céges internetes kapcsolatot
Németországban a munkavállalók továbbra is adómentesen használhatják magáncélra a céges internetes kapcsolatot. "Ennek a jövőbe mutató eszköznek és piacnak a fejlődéséhez alapvetően hozzátartozik, hogy a munkatársaikat internetes technológiához juttató vállalatok kezdeményezését ne akadályozzuk" - jelentette ki vasárnap Berlinben Torsten Albig, a német szövetségi pénzügyminisztérium szóvivője.

A hivatalban az adó jogszerűségéről továbbra is meg vannak győződve, hiszen a német adórendszer elvéből az következne, hogy a munkahelyi magáncélú telefonhívásokra, mint természetbeli juttatásra már érvényes adókötelességet az internetes szörfölésre is kiterjesszék.

Ingyen internet a könyvtárakban

Az adóvita közepén derült ki, hogy Edelgard Bulmahn német szövetségi oktatási miniszter nyilvános könytárakban ingyenes internethozzáférést szeretne kiépíteni. A Der Spiegel magazin úgy értesült, az 1400 német közkönyvtár legalább felében még az idén internetezésre alkalmas számítógépeket állítanak fel. Ezen kívül minden könyvtárban két munkatársnak kell tanfolyamokon felkészülnie, hogy gyerekeknek és időseknek elmagyarázzák a számítógép alapvető használatát. A program költségét, amelyet a minisztérium teljes egészében átvállal, országos szinten 5,6 millió márkára (743 millió forint) becsülik.

De ezt a témát nem szabad csak ebből a szempontból vizsgálni. A szövetségi kormány ezért "párbeszédet kezdeményez a tartományokkal, hogy más megoldást találjanak erre a problémára" - mondta Albig, és hozzátette, az internet használat megadóztatásának terve adószakértőktől származik.

A Hans Eichel (SPD) vezette pénzügyminisztérium szombaton megerősítette a Stuttgarter Zeitung értesüléseit, miszerint egy kidolgozás alatt álló tervezet alapján a munkahelyi internetezést a telefonáláshoz hasonlóan kellene kezelni. A telefonhívásokat, vagy az internetre csatlakozást így szigorúan feljegyeznék, és adózni kellene utánuk. A tervet készítők elképzelései szerint minden területen rögzíteni lehetne, hogy az internetkapcsolatot szolgálati vagy magáncélból veszi igénybe a munkavállaló. A munkaadó ugyanakkor megtilthatná a magáncélú internetezés és telefonálást, de az adóhatóság követelhetné rajta az ellenőrzés bizonyítékait.  • Hírek
  • Támogatások