Szilárda
-4 °C
2 °C

Az iráni atomtudós él és virul

2007.02.06. 14:45
Az iráni atomenergiai-ügynökség vezetője szerint a Moszad nem gyilkolhatta meg Ardesir Hasszánpur iráni atomtudóst, mivel nincs is az alkalmazottak között ilyen nevű ember. „Ezek a beszámolók kizárólag propaganda célokat szolgálnak” – mondta egy névtelenséget kérő iráni forrás.

Irán cáfolta, hogy a Moszad izraeli titkosszolgálat megölte volna egyik atomtudósát, hangzott el Golamhoszein Agazadeh, az iráni atomenergiai-ügynökség vezetőjének sajtótájékoztatóján. Agazadeh egyben megerősítette, valamennyi iráni szakember jó egészségnek örvend. A teheráni hatóságok más hivatalos nyilatkozatot nem adtak ki az ügyről.

A brit Times Online hétvégén arról számolt be, hogy az izraeli Moszad állhat a 44 éves Ardesir Hasszánpur iráni atomfizikus meggyilkolásának hátterében. A riport szerint a tudós gázmérgezésben vesztette életét, a hírt a texasi Stratfor hírszerző központ munkatársa is megerősítette.

Nem más, propaganda

A félhivatalos Fars iráni hírügynökség névtelenséget kérő forrása hangsúlyozta, az iráni atomtudóst már csak azért sem ölhette meg a Moszad, mert az izraeli titkosszolgálatnak "nincsen lehetősége Iránon belüli akciók végrehajtására". „Ezek a beszámolók kizárólag propaganda célokat szolgálnak” – tette hozzá.

Ugyanakkor a Fars arról számolt be, hogy valóban meghalt egy iráni atomfizikus. Őt azonban nem a Moszad ölte meg, hanem egy gázpalack meghibásodása miatt szenvedett álmában halálos mérgezést. A Fars szerint a tudós nem tartozott ahhoz a körhöz, amelyik az iráni nukleáris programon dolgozik.

A hír először január 21-én röppent fel, amikor az iráni állami televízió hírszolgálati irodája bejelentette, feltehetően gázmérgezésben meghalt egy atomfizikus, a sirázi egyetem docense. Néhány iráni lap átvette a hírt, és beszámolt arról is, hogy az áldozatot Ardesir Hasszánpurnak hívták. Agazadeh ugyanakkor azt mondta, nincs az alkalmazottak között Hasszánpur névre hallgató ember. A Times ellenben az amerikai külügyminisztérium által finanszírozott, fárszi nyelven sugárzó Radio Farda adására hivatkozott, szerintük Hasszánpur az iszfaháni urán-elődúsítási programban vett részt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!