Valér
4 °C
8 °C

Igent mondtak a német nagykoalícióra

2005.11.14. 17:42
Nagy többséggel támogatta mindhárom koalíciós erő kongresszusa a nagykoalíciós kormányról kötött megállapodást Németországban. A legönfeledtebben a szociáldemokraták ünnepeltek, a kancellárt adó CDU-ban többen úgy tartják, nagy árat fizettek Merkel megávlasztásáért.

A kereszténypártok (SCD-CSU) és a szociáldemokraták (SPD) kongresszusa is megszavazta a két politikai erő között létrejött koalíciós megállapodást. A berlini CDU-kongresszuson 112 küldött szavazott igennel, három nemmel, egy pedig tartózkodott, míg pár száz kilométerre arrébb, Karlsruhéban a szociáldemokraták 15 ellenszavazattal és öt tartózkodással szentesítették a programot. A bajor Keresztényszociális Unió(CSU) delegátusai Münchenben tanácskoztak, s egyhangúlag támogatták a megállapodást.

A kereszténydemokraták soraiban sokan keserűséget éreznek, mert szerintük a CDU a nagykoalíciós tárgyalások során túlságosan sokat feladott programjából azért, hogy Angela Merkel, a CDU elnöke Németország első női kancellárja lehessen. "A politika a lehetőségek művészete" - reagált erre Merkel.

A szociáldemokraták úgy érzik, hogy a négy évre tervezett kormányzás alapját képező megállapodás, inkább az ő "kézjegyüket" viseli magán, Schröder szerint ez a "kézjegy félreismerhetetlen".

Müntefering szerint "elegendő szociáldemokrata szellemet" áraszt a koalíciós megállapodás. Sikereik közé sorolta, hogy nem bolygatták az atomerőművekből nyert energiáról való lemondás tervét, elérték, hogy a tartósan munkanélkülieknek szánt alapjuttatás összegét Németország keleti részében felemeljék nyugati szintre, havi 331 euróról 345 euróra. Bevezetik az úgynevezett gazdag-adót, a jól keresőket a 42 százalékos szja-kulcson kívül még három százalék pótadó is sújtaná.

Bekerült a megállapodásba a konzervatív pártok adóemelési javaslata is. A tervek szerint 2007. január 1-jével 16 százalékról 19 százalékra emelik az általános forgalmi adó felső kulcsát, amit a konzervatív uniópártok szorgalmaztak inkább - két százalékos emelést emlegetve -, míg a szociáldemokraták ezzel riogatták a választókat, "Merkel-adónak" nevezve a tervezett adóemelést. Most mindenki azt mondja, hogy nem volt alternatívája a négy hétig tartó koalíciós tárgyalásokon megszületett döntéseknek.

A nagykoalíciós terveket nagy berzenkedés fogadta, az ipar és a kereskedelem képviselőinek többsége az áfa-emelést belső keresletet bénító méregnek tartja.