Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nobel-díjat Horn Gyulának?

2005.10.05. 16:55
"A Nobel-békedíj nem valami olyasmi, amit olyan emberek kapnak, akik valami borzalmas dolgot követtek el aztán vezekeltek?" - felelte Etele, az Index virággyerek-lelkületű vezető dizájnere az idei Nobel-békedíj esélyeseit latolgató felvetésemre.Végül is Jasszer Arafat és Jichák Rabin is kapott már békedíjat. A tudományokban odaítélt, objektíven alátámasztható Nobel-díjakkal szemben a békedíj szabad szárnyalást enged a jelölőbizottságnak. Nem véletlen, hogy a békedíjat nem is Stockholmban, hanem Oslóban adják át. Pénteken tizenegykor az is kiderül, kinek. Addig is olvassa az Index esélylatolgatását.

Már csak két nap, és Oslóban kihirdetik a Nobel-békedíj idei nyertesét. A békedíj a Nobel-bizottság által osztogatott elismerések legsajátosabbja - talán ezért is adják át Oslóban, míg a többi díjat Stockholmban, a svéd Királyi Akadémián. A tudományágakban osztott elismerésekkel szemben itt nehéz objektív mércét használni, így megtippelni is szinte lehetetlen a leendő nyertest. Az Index mégis kísérletet tesz rá. Az esélyeseket az egyszerűség kedvéért hat kategóriába soroltuk.

Ötven évig titkolják a jelölteket

A Nobel-békedíj odaítélésének procedúrája több mint egy évvel a díj odaítélése előtt kezdődik. A jelölők - nemzeti törvényhozások és kormányok, a nemzetközi bíróságok tagjai, egyetemi rektorok, oktatók, korábbi díjazottak, a Nobel-bizottság aktív tagjai és a bizottság tanácsadói - az előző év szeptemberétől a díjazás évének februárjáig terjesztik be javaslataikat. Tavasszal a norvég parlament által választott, öttagú Nobel-bizottság nekikezd a jelöltek vizsgálatának, majd októberben dönt. A Nobel-békedíjas a megtiszteltetés mellett 1,4 millió dollár (280 millió forint) pénzdíjban is részesül.

A Nobel-bizottság csak a győztest árulja el, a jelöltek névsorát ötven évre titkosítják.

Az elmúlt hétben
két német díjat kapott Horn
Szabadság-díjat adtak át Horn Gyula volt miniszterelnöknek pénteken a bajorországi Memmingen városában. A díj az 1525-ös német parasztháborúnak állít emléket, az akkor Menningenben meghozott 12 cikkelyt az alapjogok első német okmányának tekintitk. A 15 ezer euróval járó díjat Horn azért kapta, mert 90-ben külügyminiszterként megnyitotta a kelet-németek előtt a magyar határt, ezzel pedig szerepe volt az Európát a szocialista keleti és a kapitalista nyugati blokk mentén kettészelő vasfüggöny lebontásában. Horn múlt héten Bad Iburgban kapott ugyanezért Bátorság-díjat 5 ezer euróval. Németországban ezekben a napokban ünneplik az újraegyesítés 15. évfordulóját.

A kiöregedett politikusok

A Nobel-bizottság, mint általában a bizottságok, nem egy fürge szervezet. A legtöbb díjazott, mire Nobel-békedíjat kap, már nem is emlékszik rá, hogy miért kapta. Szegény Jimmy Carter is csak hosszas gondolkozás után tudta felidézni az 1980-as Camp David-i békemegállapodás részleteit, amikor 2002-ben átvette a díjat. A kiöregedett politikusok ezért igen előkelő esélyesei a békedíjnak. Közülük is kiemelkedik Vacláv Havel. A volt cseh elnök immár harminc éve állandó esélyes, és mivel már két éve sem volt túl jól, a bizottságnak komolyan el kéne gondolkodnia díjazásáról. A békedíjat csak élők kaphatják (kivétel itt is van, Dag Hjalmar Agne Carl Hammarskjöld, az ENSZ egykori főtitkára 1961-ben halála után kapta meg a díjít, de őt még élőként jelölték, és azóta már ezt sem szabad), II. János Pál pápát így már sosem tudják kitüntetni. Pedig azt, hogy a pápa tavaly lemaradt a díjról, a korábbi díjazott Lech Walesa a világ legnagyobb igazságtalanságának érezte.

Ebben a kategóriában magyar esélyest is láthatunk. Horn Gyula minden szempontból kiöregedett, és a vasfüggöny lebontásáért végső soron oda is ítélhetnék neki. Már csak Kövér László várható arckifejezése miatt is megérné a tréfa, mégsincs rá túl sok esély.

A fogadóirodáknál is egy kiöregedett politikust, Martti Ahtisaari volt finn államfő vezet. A Centerbet online fogadóiroda 6/1-es odsszal adja a híres békeharcos és a délkelet-ázsiai cunami után az indonéziai Acehben háborúzó felek közötti békemegállapodást kiközvetítő Ahtisaarira a fogadószelvényeket.

Rockolj a békéért

A kiöregedett politikusoknál is népszerűbb kategória a rocksztároké. Bár a díj történetében még nem volt rá példa, hogy könnyűzenei előadó kapja az elismerést, Bono Vox neve mégis minden évben felmerül. A U2 közéletileg elhivatott frontembere mellett idén Bob Geldofot emlegetik, aki talán húsz éve is megkaphatta volna a díjat a Live Aid-ért, amire idén még rá is szervezte a Live8-et. Mivel a jelölés már februárban lezárult, ez utóbbit csak jövőre számíthatják be. Vagy várnak még húsz évet.

Nobel-háborúdíj

A vicces kedvű jelölőknek gyakran egészen fura dolgok jutnak eszükbe a béke szóról. Kapott már békedíjjelölést Adolf Hitler és Sztálin is, ahogy tavaly George W. Bush és Tony Blair. Egy jelölésre idén is jó lehet a két harcias államférfi.

Mozgalmárok

Amikor Oslóban kifogynak az ötletekből, mindig elő lehet húzni a kalapból egy nemzetközi szervezetet. 2001-ben annyira nem jutott az eszébe senkinek semmi, hogy végül Kofi Annannak és az ENSZ-nek adták a díjat. Az Amnesty International már 1977-ben, az Orvosok Határok Nélkül 1999-ben kapta meg az elismerést, de a civil szervezetekből sosem lehet kifogyni. A Centerbet fogadóiroda idén az afrikai éhezőket segélyező Oxfamot és a Save The Children gyermekmentő szervezetet tartja igazán esélyesnek. A kategória örök favoritja a Human Rights Watch.

A meglepetések

A Nobel-bizottság másik megoldása az ötlettelenségre a teljesen ismeretlen emberek díjazása. Így kapott békedíjat két éve a senki által sem ismert iráni bírónő, Shirin Ebadi, illetve a tavaly a még Ebadi által sem ismert kenyai környezetvédő, Wangari Maathai. Ismeretlen jelöltekre nem könnyű tippelni, az Index jelöltje a kategóriában Elias Chacour. A palesztin származású izraeli lelkész immár harminc éve próbál közel-keleti Gandhiként békés megoldást találni a zsidó-arab konfliktusra. Ez idő alatt - a hírek szerint - háromszor már eljutott a jelöltségig.

Akiket esélyesként emlegetnek

Kétségtelenül a legnépszerűbb és egyben a legértelmetlenebb kategória. A Nobel-békedíj történetében - a három éve díjazott Jimmy Carter és az Index külpolitikai szakírójának az esetét leszámítva - példa nélkül álló, hogy egy esélyesnek tartott jelölt kapja a díjat. Ennek ellenére meg kell említeni Richard Lugar republikánus amerikai szenátort és Sam Nunn volt szenátort, akiket a Centerbet a már említett Marti Ahtisaari mellett a díj fő várományosainak tart.

Lugar a szenátus külügyi bizottságának elnökeként a fegyveres erőket felügyelő bizottságban elnöklő Nunn-nal együtt 1991-ben fogott hozzá a volt Szovjetunió területén található tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző program kidolgozásához. A Nunn-Lugar Veszélycsökkentési Együttműködés keretében közel hatezer atomtöltetet szereltek le. Lehet ez meghozhatja nekik az amúgy kiérdemelt elismerést.

És ha már ismeretlen jelölteket sem lehet díjazni, a bizottság dönthet úgy is, hogy nem osztja ki az elismerést. Erre legutóbb 1967-ben volt példa, ilyenkor a díj mellé járó 1,4 millió dollár a Nobel-díj pénzalapját bővíti.

Az elmúlt tíz év díjazottjai
1995 - A brit Joseph Rotblat, a leszerelést támogató Pugwash mozgalom az atomfegyverek csökkentése és felszámolása területén elért eredményekért.
1996 - Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető a kelet-timori konfliktus igazságos és békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseikért.
1997 - A Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams, az ICBL koordinátora, a taposóaknák betiltását célzó nemzetközi erőfeszítéseikért.
1998 - John Hume és David Trimble, északír politikusok az 1998. április 10-én Belfastban aláírt északír békemegállapodás létrejöttében játszott szerepükért.
1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért. 2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségét, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.
2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.
2002 - Jimmy Carter, a világbéke érdekében kifejtett évtizedes, fáradhatatlan munkájáért.
2003 - Shirin Ebadi iráni emberjogi harcos, az ország első bírónője "a demokráciáért és az emberi jogokért" kifejtett tevékenysége miatt.
2004 - Wangari Maathai kenyai környezetvédő nyerte a béke Nobel-díjat "a tartós fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért".