Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Havel és a pápa esélyes a Nobel-békedíjra

2003.10.09. 20:13
A fogadóirodák a haldokló pápára, a szakértők a betegeskedő cseh államfőre szavaznak. Bono Vox Chiraccal az élmezőnyben. Bushon és Blairen kaszálhatnak a bátor fogadók.
II. János Pál és Vacláv Havel az idei béke Nobel-díj két legesélyesebb várományosa a fogadóirodák szerint. A 83 éves egyházfő idén ünnepli pápasága 25. évfordulóját. Regnálása alatt többször is szót emelt a világbékéért, elítélte az amerikaiak iraki megszállását is. Mindeközben egyre több közeli munkatársa közöl jóslatokat a pápa közeli haláláról. A béke Nobel-díjat kizárólag élőknek adhatják át.

Keveset fizet a pápa

A centrebet online fogadóiroda ezek alapján 1:2-re teszi a pápa győzelmét. Ennél csak kicsit hosszabb Vacláv Havel oddsza. A nemrég nyugdíjba vonult, szintén sokat betegeskedő egykori cseh államfőt egy a nyolchoz lehet megtenni a fogadóirodában.

Őt Brazília nemrég megválasztott, Fidel Castro kubai diktátorral is barátságot ápoló baloldali brazil elnök, Luiz Ináció Lula da Silva követi 1:14-hez oddszal.

Bono Vox és Jacques Chirac

A fogadóiroda szerint eséllyel pályázik még az újbaloldali rendezvények elmaradhatatlan énekese, Bono Vox és az iraki háborút hevesen ellenző, nemrégiben még kísérleti atomrobbantásokat végző Jacques Chirac francia államfő is. A leghosszabb oddsza a háborút támogató három politikusnak, John Howardnak, George Bushnak és Tony Blairnek van. Blair és Bush győzelme egy dollár ellenében kétszázat hozna a rájuk fogadóknak, Howard egy dollárra ötszázat fizetne.

A szakértők Havelra tippelnek

A szakértők a fogadóirodákkal szemben Vacláv Havelt tartják az igazi esélyesnek. A cseh elnök "az évszázad embere, ihletet adó példa" - jelentette ki Irwin Abrams, a Nobel-díjak avatott ismerője. Stein Toenesson, a Békekutató Intézet igazgatója, aki korábban a pápát tartotta esélyesnek, most inkább Václav Havel győzelmét látja biztosnak. Egy olyan emberét, "akit szinte mindenki egybehangzóan a béke és feddhetetlenség emberének tart".

A 10 millió svéd koronával (1,3 millió dollár) járó díj kitüntetettjének nevét a bizottság pénteken 11.00 órakor teszik közzé az oslói Nobel-intézetben.

Az elmúlt tíz év nyertesei
1993 - Frederik Willem de Klerk, dél-afrikai elnök és Nelson Mandela, az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetője a dél-afrikai fajgyűlölő rendszer felszámolásáért tett erőfeszítéseikért.
1994 - Jasszer Arafat palesztin vezető, Simon Peresz izraeli külügyminiszter és Jichak Rabin izraeli kormányfő a közel-keleti béke történelmi folyamatához való hozzájárulásukért.
1995 - A brit Joseph Rotblat, a leszerelést támogató Pugwash mozgalom az atomfegyverek csökkentése és felszámolása területén elért eredményekért.
1996 - Carlos Belo püspök és José Ramos Horta ellenállási vezető a kelet-timori konfliktus igazságos és békés rendezése érdekében tett erőfeszítéseikért.
1997 - A Nemzetközi Mozgalom a Gyalogsági Aknák Betiltásáért (ICBL) és Jody Williams, az ICBL koordinátora, a taposóaknák betiltását célzó nemzetközi erőfeszítéseikért.
1998 - John Hume és David Trimble, északír politikusok az 1998. április 10-én Belfastban aláírt északír békemegállapodás létrejöttében játszott szerepükért.
1999 - Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szervezet a Föld több kontinensén folytatott humanitárius tevékenységért.
2000 - Kim De Dzsung dél-koreai elnök a demokrácia és az emberi jogok melletti elkötelezettségét, kiváltképpen pedig az Észak-Koreával való megbékélés érdekében kifejtett állhatatos erőfeszítéseiért.
2001 - Az Egyesült Nemzetek Szervezete és Kofi Annan ENSZ-főtitkár az emberi jogokért és a globális konfliktusok rendezése érdekében kifejtett erőfeszítésekért.
2002 - Jimmy Carter, a világbéke érdekében kifejtett évtizedes, fáradhatatlan munkájáért.