Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Tűzszünetet kérnek Izraelben

2006.07.30. 19:08
A Dél-Libanonban lévő Kana városában Izrael lebombázott egy menedékhelyet, és az akcióban 34 gyermek is életét vesztette. A világ vezetői azonnali tűzszünetet kérnek Izraeltől, hogy elkerülhessék az újabb tragédiákat.

Tűzszünetet sürgetett Izrael és a libanoni síita Hezbollah között vasárnap Jeruzsálemben Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a dél-libanoni kisvárosra, Kanára mért izraeli légi csapás után. A világ számos vezetője elítélte a Kana elleni támadást. Rice közölte, mélységesen elszomorította az 56 halálos áldozattal járó légi támadás, és felszólította Izraelt, hogy a legnagyobb körültekintéssel járjon el, és kerülje el Libanonban a további civil áldozatokat. Az amerikai diplomácia vezetője egyelőre nem utazik Bejrútba, inkább Izraelben próbál egyezséget kidolgozni a 19 napja tartó konfliktus befejezésére.

Nicholas Burns amerikai külügyi államtitkár elmondta, hogy közel vannak egy Izrael és Libanon közötti politikai megállapodáshoz, ami véget vethet ennek a harcnak, de nem bocsátkozott részletekbe.

Bűnös csapás

Az egyiptomi elnök, Hoszni Mubarak felelőtlennek nevezte és határozottan elítélte az akciót, II. Abdalláh jordániai király azonban úgy véli, hogy bűnös agresszió, a nemzetközi törvények nyilvánvaló megsértése történt Kanában. Bassár al-Aszad szíriai elnök Emile Lahud libanoni államfővel folytatott telefonbeszélgetésében azzal vádolta Izraelt, hogy "állami terrorizmust" alkalmaz. Mindannyian azt kérik az ENSZ Biztonsági Tanácsától, hogy intézkedjen a katonai offenzívák leállításáról, és találjon megoldást a válságra.

Kana bombázása zátonyra fogja futtatni a Libanonban zajló izraeli offenzívát, és a Libanon elleni háború nem fogja elérni célját - vélekedett Iszmail Haníje palesztin miniszterelnök. Hamid Reza-Aszefi iráni külügyi szóvivő kijelentette, hogy a kanai légi támadás Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter térségbeli látogatásának "eredménye". Az Iszlám Konferencia Szervezetének soros elnöke, Malajzia Kuala Lumpur-i tanácskozásra összehívta csütörtökre a tagállamok államfőit.

Már szóltak

Jacques Chirac francia köztársasági elnök közleményében leszögezte: a számos ártatlan áldozatot, köztük nőket és gyermekeket követelő erőszakos cselekedetre nincsen mentség, és ez az eset minden eddiginél jobban mutatja, hogy azonnali tűzszünetre van szükség, különben megismétlődhetnek a hasonló tragédiák. "Megdöbbentőnek és borzalmasnak" nevezte a mészárlást Margaret Beckett brit külügyminiszter és emlékeztetett arra, hogy London több ízben felszólította már Izraelt: a zsidó államot ért támadások arányában cselekedjen.

Geir Petersen, Kofi Annan ENSZ-főtitkár személyes képviselője közleményben ítélte el a támadást és az ügy azonnali kivizsgálását követelte. Katharina Von Schnurbein az Európai Unió Bizottságának szóvivője felszólította a szembenálló feleket, hogy minden körülmények között tartsák magukat a humanitárius normákhoz, és nemzetközi joghoz. Később Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője is megdöbbenésének adott hangot a szerinte indokolhatatlan támadás miatt. "Az ártatlanok mészárlásának véget kell vetni" - jelentette ki Benita Ferrero-Waldner, az európai külkapcsolatok biztosa, és a kanai bombázást "az igazolhatatlan erőszak eszkalációjának" nevezte.

Pápa az erőszakspirál ellen

Azonnali fegyvernyugvásra szólított fel XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő a pápai nyári rezidencián, Castel Gandolfóban a vasárnapi Úrangyala imádság előtt fordult "az erőszakspirál minden felelőséhez a fegyverek letétele érdekében", hogy "fel lehessen építeni a párbeszéd eszközével egy stabil és tartós együttélést a Közel-Keleten".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!