11:00, November 27.
Japán 0
Costa Rica 0
Ahmad bin Ali Stadion E csoport
14:00, November 27.
Belgium 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
17:00, November 27.
Horvátország 0
Kanada 0
Kalifa Nemzetközi Stadion F csoport
20:00, November 27.
Spanyolország 0
Németország 0

Gyurcsány és Putyin együtt ütik a vasat

2007.07.20. 07:13
Újra kell gondolni a finnugor kapcsolatrendszer kezelését Gyurcsány Ferenc szerint, korszerűsítve a még 1993-an megfogalmazott elveket és újjáélesztve az azóta elkopott eszközrendszert is.
Gyurcsány Ferenc magyar kormányfő csütörtökön a szaranszki nemzetközi finnugor fesztivál megnyitóján vett rész. A vendéglátó Vlagyimir Putyin orosz elnök Gyurcsánnyal kétoldalú megbeszélést is tartott.

A kormányfő a magyar sajtónak a látogatás kapcsán - mint a fesztivál megnyitóján is hangsúlyozta - megerősítette, hogy Magyarország a finnugor kapcsolatrendszert nyelvi, kulturális kérdésnek tekinti, s sajnálatos, hogy politikai viták árnyékolják be a finnugor nyelvcsoport népeinek együttműködését és kapcsolatépítését. Hozzáfűzte, hogy mostani vizitjére nem is hozott magával gazdasági szakembereket, mivel nem politikai-gazdasági kérdéskör a finnugor nyelvrokonság.


Putyin és Gyurcsány egy vasdarabra támadtak
Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy pénteken szaranszki látogatásáról, a mordvin fővárosban folytatott megbeszéléseiről telefonon tájékoztatja Andrus Ansip észt miniszterelnököt, s később levélben is ismertetést ad a mordvin fővárosban tett vizitről. Mint megjegyezte, az észt kormányfő - aki arra kérte Gyurcsány, hogy az élszt-orosz kapcsolatok elmérgesedése miatt ne vegyen részt a találkozón - megértő a magyar állásponttal kapcsolatban, jól ismeri Magyarországot, s még néhány magyar mondatot is tud.

Putyin a bábeli zűrzavarról

A szaranszki mordvin nemzeti színházban tartott kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a finnugor szervezetek és szövetségek is képviseltették magukat, magyar részről Pusztay János professzor, a Finnugor Népek Kongresszusának magyar koordinátora több javaslatot is előterjesztett. Így kezdeményezte a nemzetiségi anyanyelvi oktatás továbbfejlesztését, úgy, hogy ne csak a nemzeti kisebbségek tanulhassák a többség nyelvét, hanem fordítva, a többség is tanulhasson a kisebbség nyelvén.

Putyin a finnugor nyelveket hivatali ügyintézésben való használatát célzó javaslatra azt válaszolta: nem akarja, hogy Oroszországban az EU-ban kialakult bábeli nyelvhasználat honosodjon meg. A magyar kormányfő erre úgy reagált, hogy Oroszország majd akkor bírálja az EU-t, ha annak tagja lesz.

Gyurcsány Ferenc Putyin elnökkel csütörtökön késő este, közvetlenül elutazása előtt, a szaranszki repülőtéren folytatott kétoldalú megbeszélést. A magyar sajtót a kormányfő úgy tájékoztatta,hogy ez a találkozó lehetőséget adott a kétoldalú viszony villámleltárának elkészítésére, így természetesen a magyar-orosz gazdasági együttműködés és kereskedelem mérlegének megvonására, jövőjének felvázolására.

A kormányfő szerint a MOL és orosz partnerei kapcsolatai épp ellenkező irányúak, mint most az OMV és a magyar olajcég közötti viszony. A MOL Oroszországban további lehetőségeket keres feltárási és kiaknázási koncessziókra, s erre meg is vannak az esélyek.


  • Hírek
  • Bankszámla