Atombombagyártásért versenyeznek a kutatólaboratóriumok

2006.06.14. 10:51
Éjt nappallá téve új atomfegyverek kifejlesztésén dolgoznak az amerikai kutatók. Az amerikaiak tavaly döntöttek az atombombagyártás újraindításától, a béketábor új fegyverkezési versenytől tart.

Két évtized után fejlesztene új atomfegyvert az amerikai hadsereg. A bomba a tervek szerint a most rendszeresített fegyverekkel azonos robbanóerejű lenne.

Megfeszített munka

A bombagyártásra 2005-ben adott felhatalmazást a Kongresszus, a határozatot a republikánusok és a demokraták egyaránt támogatták.

Az új fegyver kifejlesztéséért két amerikai kutatólaboratórium, a San Francisco-i Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium - Teller Ede egykori munkahelye - és az első atombomba gyártásában is kulcsszerepet játszó Los Alamos Nemzeti Laboratórium verseng.

Az AP jelentése szerint mindkét kutatócsoport megfeszített munkával dolgozik tervein, melyek közül az Atomfegyvertanács még idén kiválasztja, melyiket készítik el. "Az embereim éjt nappallá téve dolgoznak, alig bírom hazazavarni őket. Egyszerűen nem tudom kizárni őket az irodáikból" - lelkendezett Joseph Martz, a Los Alamos-i tervezőcsoport vezetője.

Romló bombák

Az új atombomba fejlesztésére azért van szükség, mert az Egyesült Államok 6000 darabos robbanófej-állományának korlátos a szavatossága. A terv támogatói szerint az új fegyverek fejlesztése nélkül megrendülne az amerikai hadsereg elrettentő képessége.

A terv kritikusai szerint a fejlesztések azonban új fegyverkezési versenyt indíthatnak Oroszországgal. Erre utalnak Vlagyimir Putyin orosz elnök az utóbbi időben tett harcias kijelentései is. A két ország 2002-ben leszerelési egyezményt írt alá, mely alapján 2012-ig 1700-2200 darabra csökkentik nukleáris robbanófej-állományukat.  • Hírek
  • Személyi kölcsön