Klaudia
-4 °C
2 °C

Putyin: A fegyverkezési hajsza nem ért véget

2006.05.10. 14:23
Az orosz elnök a hadsereg fejlesztésére és a népességfogyás orvoslására összpontosított éves programadó beszédében. Putyin az intellektuális fölényben és két gyerek után járó segélyben gondolkodik.

Oroszországnak erős haderőre van szüksége nemcsak azért, hogy megvédje magát esetleges katonai támadásoktól, hanem azért is, hogy ellenállhasson a kívülről jövő politikai nyomásnak, jelentette ki Vlagyimir Putyin szerdán a Kreml Márványtermében a parlament két háza, a kormány, a bírói rendszer, a régiók, az egyházak és a Társadalmi Kamara vezetői előtt.

Minél erősabb a hadsereg, annál kevesebben szólnak be

Putyin, akinek kormánya azzal vádolta az Egyesült Államokat és másokat, hogy megpróbálják saját szájízük szerint befolyásolni az orosz politikát, hangsúlyozta: minél erősebb a hadsereg, annál inkább el tudja rettenteni az ilyen erőfeszítéseket.

Az orosz államfő szerint korai még a fegyverkezési hajsza végéről beszélni, sőt, úgy vélekedett, hogy a versengés "új technológiai szintre" emelkedik. Rámutatott, hogy az Egyesült Államokban 25-ször többet költenek többet katonai célokra, mint Oroszországban.

Putyin azt mondta, hogy az orosz "nukleáris triád" (atomfegyvereket hordozó repülőgépek, szárazföldi telepítésű rakéták és tengeralattjárók) a következő években olyan új fegyvereket kap, amelyek lehetővé teszik a hadászati erőegyensúly fenntartását.

Az intellekutális fölényre törekedne

Így jelezte, hogy 1990 óta első ízben, hamarosan rendszerbe állítanak két atom-tengeralattjárót, amelyeket Bulava rakétákkal szerelnek fel. Mint mondta, sikeres kísérletek folynak olyan egyedülálló, nagypontosságú fegyverek kifejlesztésére, amelyek pályáját a potenciális ellenség nem tudja kiszámítani (túl a rakétavédelmi rendszerek leküzdésére képes, már meglévő eszközökön).

"A válaszainknak az intellektuális fölényen kell alapulniuk. Ezek aszimmetrikusak lesznek és kevésbé költségesek, de kétségkívül fokozni fogják nukleáris triádunk megbízhatóságát és hatékonyságát" - magyarázta az orosz elnök.

Putyin Oroszország legfőbb gondjának a népesség csökkenését nevezte, és tízéves programot jelentett be a születések számának serkentésére.

Minél erősabb a hadsereg, annál kevesebben szólnak be

Így kezdeményezte, hogy az ifjú párokat anyagilag ösztönözzék a gyermekvállalásra. Javaslata értelmében az első gyermek után a szülők másfél éven át havonta 700-1500, a második gyerek után pedig 3 ezer rubel (90 euró) gyermekgondozási segélyben részesülnének.

A második gyereket vállaló anyáknak Putyin a jövő év elejétől 250 ezer rubeles (7600 euró) "anyasági alaptőke" folyósítását indítványozta, amit lakásmegoldásra, gyermekük oktatására vagy saját nyugdíjukra fordíthatnának. A 143 milliós Oroszország lélekszáma évente 700 ezerrel csökken.

Rossz viszony

Az Egyesült Államok és Oroszország viszonya mélyponton van. Bár 2001 után George Bush és Vlagyimir Putyin a terrorizmusellenes háború szövetségeseiként tekintettek egymásra, a volt szovjet térségben létező orosz-amerikai érdekütközéseken túl egyre inkább terheli a két ország viszonyát Putyin Iránnal kapcsolatos kettős játszmája is.

Bush alelnöke legutóbb Vilniusban élt kemény kritikával Putyin Oroszországával szemben. Dick Cheney a litván fővárosban kitért arra, hogy a kormány méltánytalanul és helytelenül korlátozza a vallás- és a sajtószabadságot, a civil szervezeteket és a politikai pártokat, illetve általában az emberi jogokat.