Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Észak-Korea első nukleáris kísérletére készül

2006.10.03. 12:36
A teljes körű biztonság szavatolásával hajtana végre nukleáris kísérletet Észak-Korea. Az időpont és a hely nem ismert.

Észak-Korea nukleáris kísérletet fog végrehajtani keddi phenjani bejelentés szerint.

Hely és időpont nem ismert

A phenjani külügyminisztérium közleménye szerint - amelyet a KCNA hivatalos északi-koreai hírügynökség tett közzé - a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság önvédelmi erejének megszilárdítása érdekében a jövőben nukleáris kísérletet hajt végre olyan körülmények között, amelyek teljes körűen szavatolják a biztonságot. A dokumentumban nem közlik, mikor és hol kerül sor a kísérletre.

Phenjan korábban már bejelentette, hogy rendelkezik nukleáris fegyverrel, de - az eddigi ismeretek szerint - nem hajtott végre nukleáris kísérletet, amivel igazolta volna állítását.

Kábeltekercset görgettek

Az ABC amerikai televíziós állomás augusztus közepén egy washingtoni külügyminisztériumi illetékesre hivatkozva jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg földalatti atomrobbantási kísérletre készül.

A tv-állomás szerint az amerikai hírszerzés úgy vélte, hogy reális veszélye van annak, hogy a külvilágtól hermetikusan elzárkózó ország nukleáris tesztet készít elő. Egy katonai illetékes megerősítette az ABC-nek, hogy az amerikai felderítés olyan gépjárműmozgást észlelt Észak-Korea területén, amely arra utal, hogy az egy atomkísérleti telep felé tart.

Ugyancsak észlelték, hogy hatalmas kábeltekercseket görgetnek az ország északi részén lévő feltételezett kísérleti központ felé. Ezek a kábelek a robbantás helyszínét kötnék össze a megfigyelő-támaszponttal.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft