Auguszta
-4 °C
2 °C

Nukleáris teszt Észak-Koreában?

2006.08.18. 06:39
Állítólag földalatti atomrobbantási kísérletre készül Észak-Korea. Az amerikai felderítés úgy tudja, hogy katonák egy hatalmas kábeltekercseket görgetnek az ország északi részén lévő atomkísérleti telep felé. A kábelek a robbantás helyszínét kötnék össze a megfigyelő-támaszponttal.

Az ABC amerikai televíziós állomás egy washingtoni külügyminisztériumi illetékesre hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy Észak-Korea valószínűleg földalatti atomrobbantási kísérletre készül.

A tv-állomás szerint az amerikai hírszerzés úgy véli, hogy reális veszélye van annak, hogy a külvilágtól hermetikusan elzárkózó ország nukleáris tesztet készít elő. Egy katonai illetékes megerősítette az ABC-nek, hogy az amerikai felderítés olyan gépjárműmozgást észlelt Észak-Korea területén, amely arra utal, hogy az egy atomkísérleti telep felé tart.

Ugyancsak észlelték, hogy hatalmas kábeltekercseket görgetnek az ország északi részén lévő feltételezett kísérleti központ felé. Ezek a kábelek a robbantás helyszínét kötnék össze a megfigyelő-támaszponttal.

Az ABC beszámolója szerint ezeket az értesüléseket a Fehér Ház tudomására hozták, de a washingtoni vezetés nem minősítette azokat meggyőző erejűeknek.