Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szomorú a Times csaló riportere

2003.05.19. 12:27
A csaláson kapott Jayson Blair hazugságai a New York Times megbízhatóságát kezdték ki. Blair hibáiért azonban a lapvezetés is felelős. Hiába ismerte el azonban tévedését az ifjú gyakornoknak számos "második esélyt" adó főszerkesztő, Howell Raines nem tervezi lemondását.
"Bűntudatot, szégyent, szomorúságot érzek, úgy érzem elárultak, ugyanakkor szabadnak is érzem magam, és hálás vagyok azoknak, akik kitartanak mellettem" - nyilatkozta Jayson Blair, a New York Times csaláson kapott újságírója a Nesweeknek. Blair hazugságai a New York Times - a Newsweek jellemzése szerint "egy amerikai intézmény" - megbízhatóságát tették tönkre. A felelősség azonban nem egyszerűen Blairé.

Megbízhatatlan törekvő

Hiába érkezett számos figyelmeztetés Blair hibáiról, a lapvezetés mégis az ismerői által kivétel nélkül karizmatikusnak, de megbízhatatlannak nevezett fiatal riportert bízta meg olyan nagy horderejű sztorik kinyomozásával, mint amilyen a washingtoni sorozatgyilkosságok ügye is volt - írja a Newsweek.

Hogy pontosan ki döntött Blair megbízásáról, arra eddig nem derült fény. Howell Raines, a Times főszerkesztője a napilap május 14-i rendkívüli szerkesztőségi ülésén magára vállalta a felelősséget.

Hírgyár

Rainest 2001 szeptemberében nevezték ki a lap főszerkesztőjévé. Három hónappal a kinevezése után a Times példa nélküli sikert ért el, hét Pulitzer-díj elnyerésével. A siker azonban nem elégítette ki a főszerkesztőt, a szeptember 11-i terrortámadások miatt a végsőkig kimerült stábtól naponta várta az újabb leleplezéseket - írja a Newsweek. A lap újságírói szerint Raines valóságos "keresztesháborút" folytatott, egyre gyakrabban érezték úgy, hogy a hírek közlése helyett "gyártják" azokat.

Az ambíciózus főszerkesztő megérkezése a Newsweek értesülései szerint komoly feszültségeket okozott a napilap hírszerkesztőségében. "Az volt az érzésünk, hogy nem érdekli a tapasztalat" - nyilatkozta a Newsweeknek a Times egyik újságírója. Raines fiatal, törekvő riporterekre vágyott, ennek eredményeként rövid időn belül hét nagytapasztalatú riporter hagyta el a Times országos tudósítóhálózatát. Így kaphatott megbízást Blair, a fiatal gyakornok is.

Sztárrendszer

A Times a május 14-i értekezletről szóló beszámolója szerint Raines maga is tisztában volt azzal, hogy többek szerint "sztárrendszert" épít ki. Mint mondta, a rovatvezetők féltek, "nem mertek" rossz híreket közölni vele "kiválasztottjairól". Az, hogy Blairnek hibái ellenére "második, harmadik, negyedik" esélyt is adott, összefügghet "alabamai fehér emberként érzett bűntudatával" is - jelentette ki az értekezleten a Times beszámolója szerint.

'Jó újságot csinálunk'

Raines tehát az egész szerkesztőség előtt elismerte, hogy hibázott. Hiába rendült meg azonban a lap olvasói mellett a stáb bizalma is a vezetésben, a főszerkesztő nem tervezi lemondását. A New York Times nehéz idők előtt áll, kemény munka lesz visszaszerezni olvasóik hitét. A lap egy újságírója szerint bár a "tüzet" teljesen nem sikerült teljes egészében eloltani, a helyzet a belső vizsgálatoknak köszönhetően rendeződni látszik - írja a Newsweek.

Kezd visszatérni a lap újságíróinak büszkesége is. "Végül is Jayson Blair hibázott" - nyilatkozta a Newsweeknek Clyde Haberman, a lap egyik újságírója, aki szerint "még mindig egész jó újságot" raknak össze nap mint nap.