Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Barack Obama lesz Hillary Clinton ellenfele

2007.02.10. 19:57
Illinois államban jelentette be Barack Obama, hogy indul a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségének elnyeréséért. Elemzők szerint Obama az első olyan színesbőrű politikus, akinek komoly esélye van arra, hogy az Egyesült Államok elnöke legyen.

Barack Obama amerikai szenátor szombaton bejelentette, hogy indul a Demokrata Párt hivatalos elnökjelöltségének az elnyeréséért. A politikus ezt az Illinois államban lévő Springfieldben közölte a hideg idő dacára nagy számban összegyűlt hívei előtt.

Obama január közepén jelentette be az úgynevezett előkészítő bizottság megalakítását, amely testület lényegében felméri az elnökjelöltség elnyeréséért indulni kívánó aspiráns választási esélyeit.

A 45 éves Obama elnökjelöltségi szándékát abban a városban, Springfieldben jelentette be, ahol a néhai Abraham Lincoln amerikai elnök, a rabszolgák felszabadításának jelképes történelmi alakja kezdte politikai pályafutását, és nyolc évet töltött el Illionis állam fővárosának a törvényhozásában.

Obama beszédében utalt arra, hogy Lincoln képes volt egyesíteni a nemzetet és közölte, és amennyiben ő lenne az Egyesült Államok első afro-amerikai származású elnöke, egy új politikai nemzedék élére állna. Elismerte, hogy elhatározása merész volt, mert mint fogalmazott, nem fordított eddig elég időt arra, hogy kiismerje a washingtoni politikai élet útvesztőit, de arra volt elég ideje, hogy azt felismerje: a washingtoni politizálás módszerén változtatni kell.

Elemzők szerint Obama az első olyan színes bőrű politikus, akinek komoly esélye van arra, hogy a Fehér Háza lakója legyen, bár legkomolyabb ellenfele a demokrata párti elnökjelöltségért, Hillary Clinton New York-i szenátor asszony jelenleg nagyobb támogatottságot tudhat magáénak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?