Csongor
0 °C
9 °C

Bin Laden a közel-keleti békefolyamat ellen

2004.01.04. 22:14
Oszama bin Laden terroristavezérnek tulajdonított hangfelvételt sugárzott vasárnap este az al-Dzsazíra arab televízió, a hang a közel-keleti békefolyamat elvetésére, a szent háború folytatására szólította a muzulmánokat.
A szónok említést tett Szaddám Huszein volt iraki diktátor múlt havi elfogásáról is, árulásnak és az amerikaiakkal folytatott kollaborálásnak bélyegezve a történteket. Ezzel azt sugallta, hogy a felvétel nem régebbi háromhetesnél. A beszélő az Irakot megszálló amerikaiak elleni harcra is uszította hallgatóit.

Az al-Kaida terrorszervezet vezetőjének tulajdonított üzenetet utoljára októberben adott le a katari székhelyű, arab nyelvű, műholdas televízió. Amerikai szakértők akkor jelezték, hogy az üzenet vélhetően valóban bin Ladené. A televízióban most egy régebbi bin Laden-fényképpel a háttérben játszották be a hangfelvételt.

A beszélő felszólította a muzulmánokat, hogy ne engedjenek azoknak az összeesküvéseknek, amelyek az iszlám nemzet ellen irányulnak, egyebek között Bagdad megszállása, illetve az izraeli-palesztin erőszak beszüntetésére irányuló nemzetközi terv fedezetében. E törekvések ellen folytatni kell a dzsihádot, a szent háborút - hangoztatta az állítólagos Oszama bin Laden, bírálva az Irak elleni katonai fellépést támogató arab államokat is.

A hang arra intett, hogy Irak megszállása csak az első lépés, amelyet több más, Perzsa-öböl menti ország elfoglalása követ. Az öböl térsége a nyugati hatalmak szempontjából kulcsfontosságú a hatalmas olajtartalékok miatt - hangoztatta a szónok.