Évente százezer tonna olaj ömlik a tengerekbe

2001.01.23. 16:51
Bár a helyzet jelentősen javult a nyolcvanas évekhez képest, még ma is csaknem százezer tonna olaj ömlik emberi gondatlanság miatt a vizekbe. Az olajat feltakarítani nehéz és drága, megmérgezi az élőlényeket, és a táplálékláncon keresztül a szárazföldi élővilágot is fenyegeti.
Az olajfolt a víz és a szél "segítsége" nélkül is nagyon gyorsan terjed. Egy liter olaj 600 ezer liter tengervizet is megfertőz (!). Amikor a vízbe kerül, részben összekeveredik vele, megrongálja a korallt, és megmérgezi a vele érintkező halakat, emlősöket és madarakat. A nagyobb probléma, hogy vékony réteget képezve elterül a víz felszínén, ezzel gátolja az oxigéncserét, és zárt vízrendszer esetén megfojtja a halakat. Megfertőzi a táplálékláncot, tehát potenciálisan a szárazföldi élőlényeket, így az embert is fenyegeti.

Ma is csaknem százezer tonna olaj ömlik emberi gondatlanság miatt a vizekbe
Forrás: World Wide Fund for Nature
Ugyan a tengerbe ömlött olajat el lehet takarítani, illetve terjedését megakadályozni, ez nehézkes, és nagyon sokba kerül. Idővel egyébként magától is eltűnik. Az olajfoltot víz és a szél szétoszlatja, egy része elpárolog, más része lesüllyed a tenger aljára. A baktériumok is elfogyasztanak valamennyit.

Nagy olajkatasztrófák

1991 első hónapjaiban mintegy 2,5-4 millió hordónyi olaj ömlött a Perzsa-öbölbe, az incidens így a történelem legnagyobb olajszennyeződéseként tartják számon. Az olajfolt több mint 1500 négyzetkilométeres volt, és 480 kilométernyi tengerpartot szennyezett be. A háború miatt a tisztítási munkálatokat el kellett halasztani, a szennyeződés így hatalmas károkat okozott a koralljairól híres öbölben. Közel ugyanennyi olaj jutott az öbölbe az iraki-iráni háború során 1983-ban és a Mexikói-öbölbe 1979-ben.

Az olajat feltakarítani nehéz és drága, megmérgezi az élőlényeket
Forrás: World Wide Fund for Nature
1989 márciusában az Exxon Valdez nevű tanker zátonyra futott Alaszka mellett. 260 ezer hordó olaj jutott a tengerbe, több mint 1400 kilométer partvonalat szennyezve be. A hideg szél és víz miatt a mentés nagyon nehéz volt: több mint 10 ezer ember vett benne részt, a ráfordított összeg pedig meghaladta a kétmilliárd dollárt. Több mint 36 ezer olajtól fertőzött madarat gyűjtöttek össze, de becslések szerint ennek a többszöröse pusztult el; 20-70 évbe is beletelhet, míg a madárpopuláció magához tér a környéken.

Nyugat-Pennsylvaniában 1988-ban egy szárazföldi tároló dőlt össze, több mint 23 ezer hordó olajat juttatva a Monongahela-folyóba. A mentés lassúsága miatt több millió ember vízellátása került veszélybe.

1998-ban összesen 215 olyan baleset fordult elő, amelynek eredményeképp olaj ömlött a tengerbe vagy szárazföldi területre. Ez összesen 108 ezer tonna olaj egyedül 1998-ban. Ez az adat 1989-90-ben 500 ezer tonna volt. Az olajtankerek egyébként évente több mint egymilliárd tonna olajat szállítanak, a szállítás fennmaradó része csöveken keresztül megy.

Forrás: Oil and Waste Management Association, Offshore Environment.com  • Hírek
  • Hírek